Zahid gesa buka p4rlimen cepat, sekali dia p0sitif C0vid. Rupanya bukan dia sorang je kena

Terdahulu Presiden UMN0, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan ketetapan ker4jaan berhubung Parlimen hanya boleh bersidang selepas negara memasuki fasa ketiga Pelan Pemulihan Negara sebagai tidak masuk ak4l.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, P4rlimen seharusnya bersldang secepat mungkin sebagai t0nggak dem0krasi terpenting di Malaysia.

“Saya tidak pasti apa kaitan 40 peratus populasi negara ini menerima dua d0s suntlkan vaksln, baru P4rlimen akan dibenarkan bersidang semula iaitu dianggarkan sekitar September atau Oktober tahun ini.

“Sedangkan barisan Ahli P4rlimen sudah lama menerima suntlkan vaksln C0VlD-19 yang bermakna sidang P4rlimen sepatutnya adalah selamat untuk diadakan,” katanya menerusi Facebook malam ini.

Ahmad Zahid berkata, lebih mengelirukan apabila dimaklumkan semua sektor ekonomi akan dibenarkan ber0perasi pada fasa ketiga kecuali pada bagi aktiviti yang berada dalam senarai negtif. Senarai negtif fasa ketiga yang tidak dibenarkan beroperasi merujuk kepada aktlviti berislk0 tinggi jangkltan C0VlD-19 termasuk pub, spa dan salon kecantikan.

“Adakah ini bermakna Prlimen yang merupakan lambang dem0krasi negara diletakkan dalam senarai negtif yang sama seperti pub, spa dan salon kecantikan?

“Pihak manakah yang sebenarnya sengaja cuba menlmbulkan keres4han dan kecelaruan dalam kalangan rkyat berkenaan prinsip dem0krasi berprlimen?” katanya.

“Sidang Prlimen masih boleh diadakan secara maya seperti yang dilakukan di kebanyakan negara lain. Prlimen sebagai badan legislatif mewakili suara serta hak rkyat dan badan perundangan tertinggi di

Malaysia. Prlimen sebagai proses sem4k dan imbang terhadap perbel4njaan serta pentadbiran negara supaya ia telus dan jujur demi kepentingan rkyat,” katanya.

Zahid Hamidi antara 35 yang disahkan p0sitif

KUALA LUMPUR: Presiden UMN0, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang juga Ahli Prlimen Bagan Datuk, dilap0rkan antara 35 individu yang p0sitif C0VlD-19.

Kesemua 35 individu berkenaan selain Ahli-Ahli P4rlimen ialah petugas-petugas Parlimen yang menjalani uji4n sarlngan pada Jumaat, lapor portal Utusan Malaysia.

Selain itu, portal berkenaan tersebut turut melaporkan terdapat Ahli P4rlimen yang mempunyai k0ntak rapat dengan mereka dan kini dipercayai sedang membuat uji4n c4litan.

Sementara itu, Astro AWANI dimaklumkan, Timbalan Yang Dipertua Dewan Rkyat, Datuk Rashid Hasnon
serta kesemua pegwainya adalah neg4tif C0VlD-19 selepas menjlani ujlan, kata Pegawai Komunikasi Strategik beliau, Muhammad Afiq Mohd Hanif.

Terdahulu, Astro AWANI melap0rkan tiga Ahli Prlimen didapati ggal dalam uji4n sarlngan C0vlD-19 semalam.

Sumber memberitahu Astro AWANI, empat orang lagi Ahli Prlimen dis4hkan k0ntak rapat.

Difahamkan ketujuh-tujuh Ahli P4rlimen itu kini dilap0rkan sedang menjalani kuar4ntin wajib.

Sebelum ini Perdna Mnteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ketika membent4ngkan Pelan Pemulihan Negara berkata, pembukaan semula sidang P4rlimen berupaya dilakukan menjelang fasa ketiga apabila beberapa keadaan semasa dalam negara, khususnya berkaitan pandemlk C0VlD-19 melkar perkembangan p0sitif.

Ia merangkumi penurunan purata k3s harian C0VlD-19 hingga bawah 2,000 k3s, manakala sistem kesihatan awam berada di tahap selesa dengan penyusutan kadar penggunaan katil di unlt rwatan rapl (lCU) ke paras mencukupi selain 40 peratus populasi menerima dua d0s suntlkan vaksln.

Sumber :f-uh.com Via Dedah.co

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini