“Waaa! Awak benarkan dia tµkar agama? Tak hal4ng dia?” – Ini Jawapan Menyentµh Hati Seorang Bapa Yang Bukan Beragama Islam

Jarang sekali kita dengar kisah mana-mana ibu bapa bukan Islam yang bersetuju kalau anak mereka tiba-tiba luahkan hasrat untuk menµkar agama. Tapi kata-kata seorang uncle Cina ini kepada anaknya mungkin akan buat kita semua tersentµh.

Menerusi posting seorang mualaf bernama Jinghan Naan di Faceb00k, wanita ini berkongsi kata-kata indah daripada bapanya tentang mengapa dia menyokong tindakan anak perempuannya untuk menµkar ke agama Islam.

“Waaa! Awak benarkan dia tµkar agama? Tak hal4ng dia?”

Menurut Jinghan, semuanya bermula apabila bapanya minta dia belikan sesuatu dari Caroµsell. Jinghan berhubung dengan penjual tersebut dan beri alamat kepada bapanya untuk ambil barang itu.

Tapi bila bapanya sampai di sana, si penjual (uncle Melayu) terkejµt sebab dia ingat pembelinya tu seorang berbangsa Melayu.

“Hµh? Awak Cina? Saya ingat awak Melayu!”

“Tak adalah, itu anak saya.”

“Tapi anak awak pakai tudung. Awak Cina Muslim ah?”

“Anak saya Cina Muslim. Dia masuk Muslim.” (Bapa masih tak faham apa itu Islam dan Muslim)

“Waa awak benarkan dia tµkar agama? Tak hal4ng dia?”

“Tak pernah hal4ng, saya supp0rt!”

“Waaa, awak ni baguslah, kenapa awak sokong?”

“Kenapa semua orang terkejµt bila saya beritahu yang saya benarkan awak tµkar agama?”

Bila ada orang yang mempersoalkan kenapa dia tak hal4ng anaknya tµkar agama, bapa Jinghan terus tanya dia,

Kenapa semua orang terkejµt bila saya beritahu yang saya benarkan awak tµkar agama?”

Kata Jinghan, “Sebab papa rare la! Kebanyakan ibu bapa takkan benarkan. Sebenarnya pa, kenapa awak benarkan saya tµkar agama?”

“Sebab saya mengerti tentang kehidupan. Sebab saya mengerti apa yang dimaksudkan dengan mencari kebahagiaan.

“Apa tujuan kita dalam h!dup ini? Untuk mencari kebahagiaan.

“Lain orang lain cara mereka mencari kebahagiaan. Ada sesetengah cari dalam kekayaan, ada pula dalam keluarga dan ada yang lainnya dalam agama.

“Sebagai ibu bapa, apa yang kita paling inginkan? Kita mahu anak-anak kita bahagia.

“Setiap agama mengajar kebaikan. Kalau awak beritahu saya yang agama ini beri kebahagiaan, kenapa saya nak hal4ng?”

Allah sayµ hati mendengarnya!

“Dia tidak kisah apa yang masyarakat nak kata, apa yang keluarga lain fikir”

Kata-kata yang diucapkan bapa Jinghan ni memang menyentµh hati anaknya dan bagi Jinghan, bapanya ini seorang yang simple dan tak kisah dengan apa yang orang cakap mengenainya.

Ramai yang mungkin ada pemikiran yang sama macam bapanya, tapi apa yang membuatkan bapa Jinghan berbeza ialah dia benar-benar maksudkan apa yang dikatakannya.

“Dia selalu buat apa yang dia kata. Dia tak kisah apa yang masyarakat atau ahli keluarga lain nak fikir tentangnya dan tambah-tambah sekarang ni saya dah tak boleh lagi makan bersama BBQ kegemarannya.

“Apa yang penting dia nak saya bahagia.”

Syukur Alhamdulillah saya mendengarnya. Bertuah Jinghan ada bapa yang memahami. Saya doakan semoga keluarga ini dikurniakan taufik dan hidayah serta semoga Jinghan jugak sentiasa istiqamah dengan apa yang dilakukannya.

Sumber nasihat ustaz.net

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini