(Video) “Nanti Pulang Pingg4n.” -Anak Jiran Bagi Kuih, Pe$an ‘Khas’ lbu Buat Ramai Terhibur

Bulan Ramadan merupakan bulan umat Islam untuk mengumpul lebih banyak pahaIa. Pastinya sebagai masyar4kat yang hldup berjir4n, amal4n memberi juad4h untuk berbuka puasa menjadi kebiasaan yang sering dilakukan jika ada rezeki lebih.

Walaupun tidak meminta sebarang balasan, namun amalan tersebut sangat menghidupkan semangat kejiranan dan membuatkan hubungan silaturahim lebih erat.

Comel hantar kuih

Menerusi hantaran video seorang pengguna Twitter dikenali sebagai @iqblzmri_, dia telah memuat naik satu perkongsian ‘comel’ seorang kanak-kanak menghantar juadah untuk berbuka puasa ke rumahnya.

Dalam video tersebut dia memberitahu bahawa ibunya memberikan sedikit makanan untuk berbuka puasa sambil menghulurkan beberapa potong kuih yang diletakkan diatas pinggan.

Apa yang menarik perhatian pengguna Twitter adalah pesanannya sebelum bergerak pulang apabila meminta memulangkan semula pinggan tersebut kerana ibunya berpesan seperti itu.

Teringat time kecik2 dulu macam ni

Sehubungan dengan perkongsian berkenaan, ramai yang berasa ‘geram’ dengan kecomelan kanak-kanak tersebut bercakap dan meninggalkan pesanan.

Mereka juga turut sama mengimbau kembali situasi yang pernah dihadapi pada waktu kecil ketika menghantar makanan kepada jiran-jiran semasa bulan Ramadan.

Dia jalan lompat2 c0mel!

Nanti pulang jangan pinggan kos0ng tau

Kant0i tak pulang pinggan ke bang?

Dia malu2 tapi beranikan diri

Sumber: Twitter iqbalzmri_, ohmymedia.cc / infoawam

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini