Video Kanak2 Tend4ng lbunya Yng Sedang Sid4i Kain, Rupanya lni Punca

Bagi kanak-kanak bermain permainanan video adalah aktiviti biasa yang dilakukan untuk mengisi masa Iapang dan mengurangkan str3s.

Sekiranya ibu bapa proaktif dalam memantau kegi4tan ini, ia mungkin tidak meng4nggu pelajaran anak atau pun tingkah laku anak sehingga menjadi ketag!h.

MaIangnya ak!bat taksub dengan permainan video, kanak-kanak ini sanggup bertindak bi4dap dengan ibu kandung sendiri

Anak derh4ka. Perumpamaan itu boleh diberikan ke atas tind4kan seorang kanak-kanak yang sanggup menendang ibu kandung sendiri ketika ibunya sibuk menjalankan tanggunjawab menjemur pakaian.

Suspek dikatakan tidak berpuas hati dengan ibunya kerana tidak diberi wang untuk tambah nilai permainan video.

Perbuatan biad4p seorang anak kecil menend4ng ibu kandungnya ketika menyidai pakaian dipercayai ak!bat tidak diberi wang untuk tambah nilai permainan video.

Rata-rata netizan melahirkan rasa m4rah dan kec3wa dengan perilaku anak kecil tersebut

“Innalillah.MasyaAllah.Ya Allah.Smg dipermudahkan dlm sgl urusan.Smg semua anak yg bermslh dpt dibaikpulih akhlak mereka menjadi lebih baik”

“kalau anak aku,memang aku bagi sedas 2….biar dia kenang sampai ke anak cucu dia…mintak2 dijauhkanlah kita semua dari perkara mcm ni…melentur buluh biar dari rebung…bukan dah jadi galah,baru nak lentur..”

“Generasi makin r0sak sebab segelintir dari kita juga yg silap.. Dan “segelintir” tu ramai sebenarnya.. Budak2 b0do generasi skrg ni jgn sp0rting sgt layanan acah2 layan org dewasa.. Kau sesah je dengan paip air.”

Kalau Anak Ada 5 Tanda Ini, Mereka Mula Jadi ‘Raja’ Pada Mak Ayah.

Ibu-bapa memainkan peranan yang penting dalam mendidik anak-anak. Tersilap didikan, buruk padahnya. Namun kadang-kala tanpa sedar, ada perbuatan ibu-bapa yang sebenarnya telah membawa kepada sikap negatif anak-anak.

Jom semak 5 tanda ini. Awas jika ada pada anak anda ! Ternyata mereka sudah menjadi ‘raja’ dalam diam. Jika dibiarkan, parah jadinya. Apabila besar nanti, ditakuti anak-anak ini sudah hil4ng rasa hormat kerana selama ini mereka yang mengawal ibu-bapa.

Perkongsian oleh D0ktor Taufiq Razif ini boleh dijadikan panduan untuk semua. Semoga bermanfaat. Ubah sebelum terlambat.

Banyak sangat yang saya jumpa mak ayah yang dikawal oleh anaknya tanpa dia sendiri sedari. Ni tanda-tandanya bila anak dah mula naik kepala dan jadi raja pada mak ayahnya :

1. Mak ayah mula jadi overprotective

Anaknya tak boleh disentuh dan taknak anak susah langsung!

Sifat melindungi ni bagus sebab itu memang fitrah mak ayah yang Tuhan dah bagi tapi kalau dah melampau sangat tu namanya Helicopter Parenting.

Anak yang datang daripada Helicopter Parents ni biasanya akan jadi manja mel4mpau, tak pandai berdikari dan mudah mengalami masalah cemas ( anxiety ) bila dah dewasa nanti

2. Mak ayah tak pernah cakap TAK BOLEH kat anak

Semua benda mak ayah tu terpksa tunaikan sebab anak meragam tak berhenti bila permintaan tak ditunaikan.

Padahal sifat meragam tu muncul sebab anak dah tahu dah bila meragam je mak dan ayahnya akan kalah dan tunaikan permintaannya.

3. Mak ayah bagi je semua makanan yang anak minta

Mak ayah tu dah tak boleh bezakan antara real food dan jajan.

Semua makanan yang tak sihat mula memenuhi peti ais rumah masing-masing kerana mak ayah tu tak mampu tolak kemahuan anak-anak.

Padahal jajan tu penuh dengan kalori tetapi kosong nutrisi.

4. Mak ayah tak boleh dengar anak men4ngis

Mak ayah tu jadi gelabah dan geIisah sangat kalau anak men4ngis.

Akhirnya mak ayah tu tunaikan segala kemahuan anak. Padahal tang!san anak tu adalah tang!san manipulatif.

Tangisan manipulatif ni bukan tangisan yang real pun. Tang!san manipulatif adalah tang!san yang dibuat-buat kerana anak tahu tang!san tu berjaya membuatkan mak ayahnya tunduk dan patuh pada segala kemahuannya!

5. Smartphone mak ayah selalu berada di tangan anaknya

Kalau sekali sekala tak apa. Yang bahayanya sampaikan 24 jam smartphone tu berada di tangan si anak.

Akhirnya anak menjadi ketagih dan mula tak dapat kawal em0si ( lack of self control ) bila berjauhan dengan smartphone mak ayahnya

Pssst. Benda ni tak ramai mak ayah yang tahu tau. Tolong sebarkan pada mak ayah yang belum tahu ye.

Sumber : Taufiq Razif via IHangat.com

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini