[VIDEO] K̷ongsi L̷ampu L̷ori Dengan Pakcik Motosikal, ‘Pertol̷ongan Kecil’ Lel̷aki Ini R̷aih Puji̷an

Perjalanan seorang diri ketika waktu lewat malam atau awal pagi sememangnya memberikan satu pengalaman yang berbeza jika hendak dibandingkan dengan perjalanan pada waktu pagi. Lebih-lebih lagi jika lebuh raya tersebut tidak mempunyai lampu di tepi jalan.

Jika semasa perjalanan ternampak kenderaan bergerak perlahan di hadapan, semestinya kita akan mengambil keputusan untuk memot0ng kenderaan tersebut dan meneruskan perjalanan untuk sampai ke destinasi secepat yang mungkin.

Tetapi berbeza pula dengan lelaki ini apabila dia berk0ngsi lampu daripada lori yang dipandunya dengan seorang pakcik yang sedang menunggang motosikal seorang diri dalam gelap malam.

Menurut lelaki ini, dia berasa kasihan apabila melihat lampu belakang motosikal pakcik itu tidak menyala, manakala lampu hadapan pula cuma menyala malap-malap di dalam kegelapan malam.

Jadi dia mengambil keputusan untuk bergerak perlahan mengekori belakang motosikal tersebut untuk membantu menerangi sepanjang perjalanan pakcik itu menuju ke Plaza Tol Lima Kedai yang terletak di Johor Bahru.

“Okay, dah sampai tempat terang. Hati-hati pak cik. Semoga selamat sampai tempat yang dituju,” kata lelaki ini pada hujung video yang dik0ngsikannya.

Hantaran video tersebut telah meraih pujian daripada orang ramai. Menurut mereka walaupun nampak kecil pertol0ngan lelaki ini, namun ia sangat membantu pakcik tersebut bergerak menuju ke destinasi dengan selamat.

Bagi membalas budi lelaki ini, ada warganet mengajak orang ramai untuk support lukisan-lukisan yang dibuat pemandu lori ini kerana dia juga seorang yang berbakat dalam seni lukisan.

Siapa sangka ‘pertol0ngan kecil’ lelaki ini telah mendapat perhatian dan pujian daripada pengguna media sosial lain. Semoga perk0ngsian ini dapat memupuk kita untuk membantu di antara satu sama lain walaupun pertol0ngan itu nampak kecil sahaja.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber & video diambi dari The V0cket, Facebook

Kredit: Mytv Viral