[VIDEO] “Ingatk̷an Dap̷at Mesej MKN,”- Wanit̷a Ini Terkej̷ut Kad ‘D e b i t’ H̷abis DijoIi Gun̷a ‘P a y w a v e’

Di zaman yang serba canggih ini, sememangnya kad debit memudahkan urusan harian kita apatah lagi kini kita sudah mempunyai kaedah ‘p a y wave’. Disamping tidak perlu memegang duit dengan jumlah yang banyak, kita juga dapat mengelakkan diri daripada di sam0n.

Namun pun begitu, maIang tidak berbau, disebabkan kecuaian, ianya juga boleh mendatangkan kerugian pada kita.

Sama juga dengan video yang tuIar baru-baru ini di mana seorang peniaga wanita yang dipercayai menetap di Lukut Port Dickson, Negeri Sembilan berk0ngsi pengalaman bahawa ada individu yang tidak bertanggungjawab menggunakan kad debitnya meraih tumpuan ramai.

BOLEH TONTON VIDEO DI BAWAH

Menerusi video tersebut, dia mengakui bahawa dia lebih gemar mengguna kaedah ‘p a y wave’ daripada kaedah yang perlu memasukkan nombor pin kerana dianggap mudah dan menjimatkan masa sehinggalah trgedi hitam berlaku dimana kad debitnya itu dikatakan hilang.

Dia yang mesra disapa Liza, mendkwa lebih 8 transaksi dilakukan termasuklah di sebuah kedai emas.

Dalam pada itu, Liza juga memaklumkan bahawa dia ada menerima mesej daripada pemberitahuan sebelum ini mengenai transaksi tersebut namun dia menganggap mesej yang diterima merupakan mesej daripada pihak MKN yang ingin mengingatkan masyarakat tentang SOP, lalu mengabaikannya.

Menyedari duitnya ‘lesap’, dia segera membuat Iaporan polis dan Liza juga sempat mengingatkan orang ramai agar menghadkan jumlah perbelanjaan kad masing-masing agar tidak lagi berlaku perkara seperti ini.

Bagaimana pun, beberapa hari selepas itu, dia pergi ke kedai emas Jin Wei dan KK supermarket Port Dickson untuk melihat CCTV dan akhirnya wanita ini dapat sekeping gambar jelas muka si peIaku.

Dengan kuasa viraI warganet, Si pelaku sudah tampil memoh0n maaf dan menggantikan kesemua wang yang telah digunakan itu.

“Assalamualaikum…..maaf pd yg tertanya2 kes sy yg viraI hri ni…sbnrnya dh beberapa hri kejadian tu berlaku, niat sy post di tiktok utk buat peringatan shj…tak sangka viraI di fb..

“Terima kasih sgt pada page2 yg Up kan content sy tu…. Sy lambt buat tindakkn sblm viraI sbb masa pergi buat rep0rt, sy dh tanya pada pegawai polis yg berkaitan, sama ada boleh sy pergi cek cctv kedai sendiri @ tak.

“Pegawai ckp tgu pihak mereka call..tapi hampa,bila lama menunggu xde apa2 respon sy terus call balai,seperti yg di duga, xde apa2 tindakkn pon, kes kne rujuk sendiri ke bank berkaitan.

“Kalau taw dri awl x pyh nk tunggu lama2.. Sy terus pergi ke kedai emas Jin wei & kk supermarket Pd utk mntk tgk cctv.Alhamdulillah pekerja2 sgt2 baik bantu sy hingga dptlah gmbr yg berkaitan..

“Terima.kasih juga pada kawn2 Fb yg share² kn post sy, Syafina Fina & Filzah Adilah antara yg byk tlg sy jawb komen2 netizen…allah shj yg mampu balas jasa korang berdua..

“ALHAMDULILLAH, DUIT YG DI GUNA TELAH DI GANTIKAN SEMULA.. YG BERTANGGUNGJAWAB DH TAMPIL MEMINTA MAAF..

“WALAUPON SY TAHU X SEMUA YG DI CERITAKN TU BETUL, CCTV SY TGK DRI AWL SMPI AKHIR

“KUASA ALLAH…MASIH REZEKI SAYA….KUASA VlRAL…ALHAMDULILLAH…”

VIDEO:

Ketika ini, video tersebut telah meraih 119.5K tontonan, 4050 tanda suka, 421 komen dan 1237 perk0ngsian di aplikasi TikTok.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber & video dipetik dari Yoy Network, TikTok | Via Mytv Viral