[VIDEO] Ditamp̷ar CPR Berkali-Kali & CPR Penungg̷ang Basik̷al Hidu̷p Semula

Seorang lelaki mendapat ‘peluang kedua’ untuk meneruskan kehidupan selepas ditampar berkali-kali akibat terkena srangan jantung semasa menunggang basikal dipercayai berlaku di Indonesia.

Menerusi perk0ngsian oleh NoreenHadzim di laman Twitter, kelihatan seorang lelaki ditampar pada bahagian muka oleh rakan-rakannya untuk menyedarkan semula individu tersebut.

Berdasarkan sebuah video berdurasi satu minit 25 saat yang dik0ngsikan NoreenHadzim di Twitter, individu tersebut kemudiannya dibaringkan rakan-rakannya selepas tiada reaksi yang ditunjukkan oleh lelaki berkenaan.

Sejurus selepas dibaringkan, mereka terus melakukan tekanan dada dan proses bantuan pernafasan (CPR) kepada individu tersebut selepas beberapa saat lelaki itu menunjukkan sedikit reaksi.

Susulan perk0ngsian itu, rata-rata pengguna media sosial menasihati orang ramai yang menjadikan aktiviti berbasikal sebagai hobi harus mempelajari ilmu-ilmu asas berbasikal agar tidak terjadi seperti kejadian itu.

“Kalau nak berbasikal kena ada ilmu juga, sekurang-kurangnya tahu yang asas pun dah okay, tengok keadaan video pun dekat jalan ‘offroad’ kalau tiada ilmu lebih baik pusing taman sahaja,” ujar farhanf18463302.

“Kena tahu ilmu CPR menyelamatkan nyawa, tak perlu hembus nafas pun, pastikan lidah tak tergulung dan sentiasa menekan dada mngsa, kalau ada orang lain berdekatan tukar-tukar tekanan dada,” kata Biggie3Daddy pula.

“Siapa yang gemar bermain basikal macam ini perlu tahu ilmu asas berbasikal dan kalau boleh tolong belajar juga ilmu CPR ini sebab main basikal menyebabkan jantung sentiasa ‘pump’ laju,” komen Akhmalazaman.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber & video dipetik dari K 0nline, Twitter | Via Mytv Viral