Vari̷an Delt̷a Boleh Membi̷ak Dal̷am H̷idung Penerima V̷aksin

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, varian delta bukan sahaja boleh menuIar dalam tempoh lima hingga 15 saat serta tersebar melalui udara, malah kajian terkini mendapati varian tersebut lebih ga nas apabila boleh membiak di dalam hidung individu yang sudah menerima vaksin.

Ia hasil kajian awal terhadap satu kes jngkitan mendapati, varian itu membiak di dalam hidung individu yang sudah divaksinasi seolah-olah dia belum mendapatkan vaksin.

Menerusi hantaran Dr Noor Hisham di laman Facebook miliknya, meskipun terdapat kemungkinan varian Delta itu boleh menjngkiti orang lain, individu yang divaksin masih dapat dilindungi daripada gejaIa yang lebih teruk serta kemat!an, yang sekali gus mengurangkan kemasukan pesak!t ke hospital dan penggunaan ICU.

“Virus yang membiak itu sama kadar jngkitannya terhadap orang yang tidak divaksinasi, yang bermaksud orang yang sudah divaksin dapat menyebarkan virus itu dan menjngkiti orang lain” katanya.

Oleh itu, beliau berharap masyarakat mengambil suntikan vaksin C0VID-19 demi mengelakkan risik0 yang lebih tinggi terhadap jngkitan varian Delta itu.

SUmber Asal: Xtra, Facebook Dr Noor Hisham

Kredit: Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini