‘Tak Pernah Teng̷ok Ular Senduk Besar Macam Ni, Nasib Tak Kena P4tuk..’ Angg0ta Bomba Berjaya Men4ngkap UIar ’S’ DaIam Rumah..

KOTA BHARU: Panggilan kecem4san mengen4i anc4man ular berb1sa, menyebabkan anggota Balai Bomba dan PenyeIamat Pasir Tumboh di sini, berg3gas ke Kampung Chica, Kubang Kerian, malam tadi.

#Iklan: Sertai Group Yang Ditaja–> Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Namun, sitvasi cem4s itu bertukar lucuu sejurus mereka tiba di lokasi apabila mendapati ‘ular’ itu hanyalah plastik huruf berbentvk S.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Tumboh, El Taraf Mohamad, berkata pihaknya dimaklvmkan keluarga itu ketkutan apabila melihat ‘seekor’ ular melengkar pada langsir kediaman mereka yang dised4ri ahli keluarga.

Beliau berkata, seramai tiga angg0ta bergeg4s ke lokasi dan sebaik tiba angg0tanya sudah terlihat kelib4t ‘uIar’ berkenaan.

‘UIar Senduk’

“Angg0ta saya perasaan itu bukan uIar, sebaliknya plastik huruf berbentuk S yang berwarna hitam.

Lain macam bentuk ‘uIar senduk’ ni

“Angg0ta saya bertanyakan di mana uIar itu, dan mereka menunjukkan ke arah plastik huruf itu, kemudian angg0ta saya ‘men4ngkap’ uIar itu dan mereka ketawa,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, keluarga berkenaan hanya mampu ketawa dan mem0hon ma4f kepada angg0ta bomba kerana terlalu pan1k dan terus menelefon bomba selepas menyangka plastik itu adalah ha1wan berb1sa.

Katanya, bagaimanapun angg0tanya menerangkan kepada penghuni rumah berkenaan yang sudah mnjdi tanggvngjwab mereka melaksanakan tugas menyelamat, sebaik menerima panggilan kecem4san.

“Angg0ta memberitahu adalah lebih baik mereka beringat dengan terus menelefon bomba jika terlihat kelibat haiwan berb1sa seperti ular bagi menjaga keselam4tan keluarga,” katanya.

Katanya, sejak bertugas di balai berkenaan, itu kej4dian pertama kali yang melucukan membab1tkan panggilan tentang menangkap uIar.

Sementara itu, dalam laman sosial Facebook, kisah ‘ular’ dan bomba itu mendapat 5.5 ribu tanda suka, 292 komen dan 8.4 ribu perk0ngsian sejak dimvat naik pemilik akaun bernama ‘Pakdo Mat’ pada jam 11.18 malam tadi.

Sabor je la

Terima panggilan kecmasan ada ular senduk di dalam rumah . Cepat-cepat pergi untuk tgkap. Bila sampai je nasib tak kena patvk dan sempat tgkap ular tersebut . Tak pernah tengok lagi ular senduk besar macam ni. Besar sangat ular senduk dia ,tapi nak buat macam mana dah tanggvngjwab kita .

Rata-rata wrganet terhibvr dengan kejdian dan menganggap itu asam garam bomba yang sedia bertugas menerima apa juga panggilan kecem4san termasuk berhadapan dengan kejadian lucu seperti ‘ular’ berbentuk S.

Kredit: Berita Harian, Pakdo Mat, T.ntzen