“Tujuan mewarnak4n rambut hanya saja-saja takde masalah” – PU Azman Perjelas Isu Warnakan R4mbut

Mesti masih ada yang tertanya-tanya apakah hukum sebenar mewarnakan rambut dalam Islam. Adakah ianya haram? Harus ? Makruh ?. Timbul persoalan seperti ini dalam kalangan warganet kerana ada yang masih belum jelas mengenai hukum mewarnakan rambut.

Dalam satu video yang dikongsikan oleh pengguna Instagram yang memaparkan live video antara seorang remaja yang bertanyakan soalan kepapda PU Azman, adakah solat dan mandi wajib sah kalau colour rambut.

Apa yang dikongsikan oleh PU Azman melalui live IG tersebut ialah hukum mewarnakan rambut sama ada menggunakan inai tradisional ataupun bahan chemical process hukumnya harus.

Hal ini demikian kerana proses mewarnakan rambut daripada warna rambut asal tidak kira daripada inai alam semulajadi atau campuran daripada kilang-kilang dengan bahan-bahan moden tidak ada masalah.

Dalam pada itu, netizen ada meringkaskan apa yang PU Azman mention dalam perbualan tersebut yang mungkin boleh lagi memudahkan warganet.

Namun, pastikan kandungan dalam produk yang digunakan bukan daripada najis, tidak menjejaskan nyawa dan kesihatan, tidak mengahalang air daripada wudhu dan mandi wajib dan warna yang digunakan tidak mendatangkan fitnah.

Mungkin dengan perkongsian ini masyarakat khususnya yang beragama Islam lebih tahu apa sebenarnya hukum mewarnakan rambut.

SUmber: lobakmerah Via Mediaportal

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini