TPM umum seluruh negara akan masuk fasa dua PPN buat ramai terkejvt. Ini kenyataan dari Ismail Sabri

KUALA LUMPUR: Kerajaan menjangkakan peralihan Fasa Satu ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) di seluruh negara boleh dilakukan pada awal Ogos ini.

Timbalan Perdna Mnteri, yang juga Menteri Kanan Pert4hanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jangkaan itu berdasarkan perkembangan p0sitif kadar vakslnasi lengk4p dua d0s yang telah melepasi nilai ambang 10 peratus.

Jelas beliau, negeri-negeri lain boleh mengikut jejak Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak yang telah pun terlebih dahulu berada di Fasa Dua setelah melepasi nilai ambang ketiga-tiga indikator utama yang ditetapkan di bawah PPN.

“Perkembangan ini memberi gambaran bahawa negara berada di land4san yang betul dalam usaha mencapai imuniti kel0mpok.

“Indikator ini sejajar dengan perancangan PPN yang menjangkakan kadar vakslnasi akan mencapai 10 peratus populasi pada akhir bulan Julai ini,” demikian katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kriteria utama untuk memasuki Fasa 2 adalah k3s harian C0VlD 19 di bawah 4,000 kapasiti katil unit rwatan rapl (lCU) berada pada tahap sederhana dan 10 peratus penduduk sudah diberi vakskn sepenuhnya.

Sedikit info Fasa Kedua merupakan kesinambungan daripada Fasa Pertama dengan aktlviti soslal dan kawalan pergerakan terus dikwal dengan ket4t.

Semasa Fasa Kedua aktiviti ek0nomi akan dibuka secara berperingkat dengan membenarkan kapasiti pekerja sehingga 80% di premis. Pendekatan senarai positif diteruskan iaitu hanya sekt0r yang tersenarai dibenarkan beroperasi manakala yang tidak tersenarai masih ditutup.

Senarai p0sitif daripada Fasa 1 akan juga diperluaskan semasa Fasa 2 dengan menambahkan beberapa sekt0r dan aktiviti sosi4l dan rent4s negeri masih tidak dibenarkan.

Penambahan sekt0r senarai p0sitif semasa Fasa 2 termasuk aktiviti pembuatan seperti simen untuk memastikan kelangsungan pembinaan yang dibenarkan serta aktiviti peruncitan seperti barangan elektr0nik dan komputer bagi menyokong mereka yang bekerja dari rumah.

Semasa Fasa 2, dengan pendekatan senarai p0sitif, masih terdapat aktiviti pembuatan, pembinaan, peruncltan dan perkhidmatan yang tidak disenaraikan dan kekal tidak beroperasi seperti pembuatan tekstil dan kedai perabot.

Terdahulu, Ismail Sabri mula tugas TPM
Putrajaya: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini memasuki Pejabat Timbalan Perdna Mnteri di Perdana Putra, di sini bagi memulakan tugasnya sebagai pemimpin nombor dua dalam pentadbiran kerjaan.

Bersut serba biru, ketibaan Ismail Sabri di perkarangan Kompleks Perdna Putra pada jam 10 pagi disambut Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdna Mnteri (JPM) Datuk Jamil Rakon.

Ismail Sabri, 61, dilantlk sebagai Timbalan Perdna Mnteri pada Rabu lalu selain dikekalkan memegang portfolio Mnteri Kanan Pertahanan.

Ismail Sabri mengimbs kad perakam waktu sebelum memasuki pejabatnya di Aras 4 dan kemudian menandatangani Buku Selamat Datang, diikuti bacaan doa yang dipimpin oleh Pegwai Integriti JPM Muhd Redza Ahmad.

Beliau kemudiannya menghadiri Sidang Darvrat Majlis Keselamatan Negara (MKN) secara maya bersama Perdna Mnteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana Putra menempatkan pejabat utama dalam pentadbiran negara seperti Pejabat Perdna Mnteri dan Pejabat Ketua Setiausaha Negara.

Sumber: astro via OMsohor | HM online

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini