Tiga Peniaga ViraI Dik0mpaun RM50k Di Kelantan Kini Dikurangkan Ke RM2k

Sebelum ini, tuIar kisah di media sos!al meIibatkan tiga peniaga yang didkwa meIanggar pr0sedur 0perasi standard (SOP) sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Difahamkan, mereka (peniaga) telah dikenakan k0mpaun sebanyak RM50,000 berikutan kesaIahan yang dibuat.

Terbaru, menerusi lap0ran Harian Metro, kadar k0mpaun yang dikenakan kepada ketiga-tiga peniaga itu diberikan pengurangan sehingga RM2,000.

Diberikan pengurangan sehingga RM2k.

Difahamkan, kesaIahan tersebut dilakukan pada 25 April yang lalu, dan ujar Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri, Datuk Dr Zaini Hussin Unit Inspekt0rat dan Perundangan Negeri (UIPN), pihaknya sudah menerima balik k3s tersebut yang melibatkan k0mpaun berjumlah RM50,000.

Jelasnya lagi, peniaga burger itu dikenakan k0mpaun sebanyak RM2,000 mengikut garis panduan yang telah ditetapkan dan sama sekali tidak boleh dikurangkan berikutan ia merupakan kesaIahan kedua yang dilakukan.

Bagi peniaga colek dan kedai runcit, k0mpaun dikeluarkan RM2,000, namun mereka akan mendapat pengurangan 50 peratus sekiranya membayar dalam tempoh tujuh hari dan dikurangkan lagi 50 peratus jika terdiri golongan B40.

Jika dikira kepada pengurangan bagi mereka yang layak dan membayar dalam tempoh ditetapkan, peniaga berkenaan hanya perlu RM500 sahaja daripada k0mpaun RM2,000 terb4bit.

Sebelum ini, ketiga-tiga peniaga ini did4kwa ber0perasi lebih masa ketika tempoh PKP dan dikenakan k0mpaun susuIan kesaIahan yang dibuat.

Bersyukur dapat pengurangan.

Ujar Mohd Azizi, dia berasa amat bersyukur apabila mendapat pengurangan bayaran k0mpaun sehingga RM2,000. Pada masa yang sama, dia sudah hadir ke Pej4bat Kesihatan bagi mengambil keputusan r4yuan dan perlu menyediakan d0kumen yang diperlukan bagi melayakkan dirinya membayar k0mpaun sebanyak RM500 dalam masa tujuh hari sahaja.

Saya berterima kasih kepada semua pihak yang tampil membantu selama ini. Saya akan menyelesaikan k0mpaun ini dalam masa tujuh hari.

Sumber: Harian Metro / ihangat Via Mediaportal

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini