Tetap Gigih Guna Kanta Pembesar Kerana Mata Kanan Bυta, Ibu 7 Anak Ini Berjaya Habiskan Pengajian Phd

Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih! Meskipun mengalami masalah penglihatan pada mata kanan yang tidak berfµngsi dan terpaksa melipat gandakan usaha untuk melihat menggunakan kanta pembesar, ia bukanlah hal4ngan bagi ibu kepada 7 anak ini berjaya menghabiskan ijazah Doktor Falsafah (PhD).

Norhayati Sambak, 52, berkata, meskipun mengambil masa selama enam tahun, beliau bersyukur dapat menghabiskan pengajiannya dalam bidang perakaunan di Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Beliau yang juga pensyarah di UiTM Kelantan berkata, anak-anak dan suami adalah pembakar semangatnya untuk menggapai PhD.

“Tipµlah, jika tidak pernah ada rasa putus asa, pernah rasa mahu menjual tanah untuk membayar semula duit kerajaan (biasiswa).

“Pernah juga satu tahap, rasa macam sudah tidak nampak (hala tuju) kerana tiada hasil. Bersyukur ada penyelia yang sangat menyokong,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Istiadat Konvokesyen UiTM ke-93 di Dewan Agung Tuanku Canselor UiTM Shah Alam hari ini.

Norhayati kini terpaksa menggunakan kanta pembesar bagi menjalani kehidupan seharian selepas mata kirinya pula menghidap lekangan ret!na, namun, hal itu tidak memadamkan cita-citanya untuk meraih PhD.

“Tahun lalu, selepas selesai PhD saya terpaksa lalui dua kali pembed4han mata kiri. Mata kanan tidak berfungsi sejak 10 tahun lalu, hanya menggunakan mata kiri sahaja.

“Mungkin terlalu mengharapkan mata kiri, ia terlalu tertekan sehingga jadi seperti ini (tidak nampak),” katanya yang sudah menghasilkan dua buku berkaitan kewangan.

Selepas selesai temu bual, wanita cekal itu dibantu staf UiTM bagi mendapatkan suaminya yang menunggu di pekarangan dewan memandangkan penglihatannya yang sangat minimum telah membantutkan pergerakannya.

Sementara itu, seorang pegawai polis Asisten Superintendan Abang Faisal Yaman, 54, melahirkan rasa syukur selepas penantiannya selama tujuh tahun bagi memperoleh PhD dalam pengurusan korporat akhirnya tercapai.

Selain sokongan rakan-rakan, Ketua Cawangan Pengajian Latihan Asas/Lanjutan di Pulap0l Kota Kinabalu itu berkata, kemahuannya mahu memakai bonnet atau topi PhD mendorongnya untuk terus berusaha.

“Jika mahu belajar PhD perlu pandai membahagikan masa dan perlu mencari titik perubahan supaya terus bersemangat.

“Saya akan pastikan dalam masa satu hari, dua jam akan diperuntukkan untuk PhD. Jika bekerja di luar kawasan saya mesti bawa komputer riba, sebab itu nadi kita supaya kita tidak lµpa,” katanya.

Bapa dua anak itu berharap kejayaannya itu memberikan galakan buat rakan dan anak-anaknya untuk terus belajar ke peringkat tertinggi.

Terdahulu, Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin berkenan menyampaikan Ijazah Doktor Falsafah, Sarjana dan Sarjana Muda kepada 1,124 graduan UiTM pada hari kedua istiadat konvokesyen itu.

Sumber Wanita

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini