Terp̷aksa Panggil 4 Isteri P0tong T̷angkaI Di Pinggang Jen4zah Suami, Kej̷adian P̷elik Berl̷aku Masa Nak P0tong T̷angkaI – Pengurus Jenaz4h

Tanyalah kepada mana-mana individu yang pernah menguruskan jenaz4h, pasti banyak kisah pelik dilalui ketika mengendalikan may4t. Namun bagi Samahat Abdul Raffar yang sudah beberapa tahun bergelar pengurus jenaz4h, pelbagai pengalaman sudah dilalui tetapi dia melihat perkara itu sebagai peluang terbaik menginsafkan diri tentang kematian.

Berkongsi pengalamannya, Samahat memberitahu antara kejadian tidak dapat dilupakan ketika dia bersama sahabatnya dikehendaki menguruskan jenaz4h seorang lelaki yang memakai tangkaI pada bahagian pinggangnya.

Masih segar dalam ingatannya ketika mula-mula sampai di rumah may4t, badan dia terasa seram sejuk dan seperti ada seseorang sedang memerhatikannya yang sibuk menyediakan kelengkapan pengurusan jenaz4h sementara menanti ketibaan may4t.

“Dalam sibuk membuat persiapan, saya rasa macam ada orang tengah berdiri di belakang saya… Apabila saya menoleh, tiada sesiapa di dalam bilik may4t itu.

Samahat terkejut apabila mendapati may4t yang perlu diuruskan masih memakai tangkal pada bahagian pinggangnya.

“Telinga terasa seperti ada orang tiup angin, rasa seram sejuk. Jantung memang rasa berdebar kerana jarang saya alami kejadian seperti itu,” katanya.

TANGK4L DI BAHAGIAN SI M4TI.

Tidak lama kemudian kata Samahat, pembantu h0spital berjalan masuk menolak troli mayat sebelum memberi isyarat tanpa berkata apa-apa namun dia tidak memahami maksud yang cuba disampaikan.

Ketika jenazah diletakkan di tempat mandi, dia bersama seorang rakannya terkejut apabila melihat mayat itu mempunyai tangkal yang diikat pada baahgian pinggangnya dan Samahat memberitahu dia terus teringat kepada isyarat diberikan pembantu h0spital sebelum itu.

“Kami tak berani nak pot0ng tangkaI itu kerana bimbang sesuatu bakal berlaku. Ketika memandikan jenaz4h, kain pada jenaz4h terlucut tanpa sengaja dan kami terkejut melihat zak4rnya dalam keadaan keras.

“Ketika kami saling berpandangan, lampu dalam bilik may4t itu tiba-tiba berkedip-kedip, suasana jadi seram sejuk… Rakan saya minta panggil isteri arw4h masuk ke dalam,” ceritanya.

Ketika Samahat memanggil isteri arw4h, dia sekali lagi terkejut apabila empat orang wanita tampil memaklumkan mereka adalah isteri-isteri kepada si mati dan meminta izin untuk semuanya masuk ke dalam bilik pengurusan jenaz4h.

Kami dudukkan may4t dan selak kain pada bahagian pinggang dan lihat tangkal itu mempunyai empat simpul.

“Masa berjalan masuk, jantung saya tiba-tiba berdegup kencang dan saya berdoa dalam hati agar Allah selamatkan kami daripada gangguan sya!tan.

“Rakan setugas bertanya kepada isteri arw4h apa amalan si m4ti yang mungkin mereka tahu namun semua mendiamkan diri mungkin kerana ingin menjaga aib suami mereka,” ujarnya.

Namun selepas dijelaskan sebab pertanyaan itu dibuat, salah seorang isteri si m4ti mengakui suaminya ada mengikat tangkaI pada pinggang namun tidak mengetahui kegunaannya.

Selepas mendengar penjelasan itu, Samahat turut memanggil anak lelaki sulung arw4h dan bertanya sama ada mereka ingin menyimpan tersebut atau mahu ia dibu4ng.

PINTU BILIK MAY4T TERBUKA.

Tiada siapa di antara ahli keluarga si m4ti sanggup menyimpan tangkal tersebut dan meminta ia dibu4ng.

Bilik may4t bertukar menjadi ser4m dan seolah-olah ada seseorang sedang memerhatikannya.

“Terus kami baca surah al-Fatihah, selawat keatas Nabi SAW dan selepas itu kami suruh ikut perlahan-lahan membaca surah an-Nisa ayat-48 dan surah Yusuf ayat-64.

“Selesai baca tiba-tiba lampu menjadi berkedip-kedip, terus saya beritahu jangan panik dan ingat kepada Allah. Kami dudukkan may4t dan selak kain pada bahagian pinggang dan lihat tangkaI itu mempunyai empat simpul.

“Kami minta kesemua isteri si mati memotong tepat pada simpul mengikut turutan pangkat. Selesai potongan tangkal itu dibuat, kami terdiam apabila pintu bilik itu terbuka dengan sendirinya.

Pintu bilik mayat tiba-tiba terbuka selepas mereka menanggalkan tangkaI pada badan si mati.

“Semua terkejut dan kami beristighfar bersama-sama sebelum meminta semua ahli keluarga tunggu di luar sementara kami uruskan jenaz4h,” ceritanya lagi.

Ketika Samahat memegang tangkaI tersebut, tiba-tiba dia berasa panas dan terus membalut tangkal itu dalam kain sebesar tapak tangan dan dimasukkan ke dalam beg plastik serta diikat kemas.

Selesai memandikan jenaz4h, Samahat memberitahu mereka terdengar bunyi letup4n di dalam bilik berkenaan dan suasana menjadi seram sejuk.

TANGK4L PANAS MACAM BARA.

“Kami mencari dari mana datang bunyi meletup itu, selesai wudukkan jenaz4h saya lihat bungkusan plastik yang berisi tangkal itu plastiknya sudah terbur4i.

“Saya gantikan dengan plastik lain dan tak sampai lima minit, plastik itu mengelembung dan meletup lagi… Saya cuba pegang tangkaI itu untuk dipindahkan ke dalam plastik yang lain tetapi terasa pegang bara api, terlepas j4tuh ke bawah lantai,” katanya.

Lebih menyeramkan kata Samahat, tangkal itu tiba-tiba mengeluarkan asap dan rakannya segera membaca surah al-Falaq, Ayatul Kursi sebanyak tujuh kali sebelum memasukkannya ke dalam plastik yang baharu.

Rakannya menugaskan dia untuk membuang tangkal tersebut ke dalam sungai dan berpesan agar menambah pemberat agar ia tidak timbul.

Samahat membuang tangkaI itu ke dalam sungai selepas mengikat kemas dalam plastik yang diikat pemberat.

“Macam-macam perkara pelik juga berlaku sementara nak buang tangkaI itu termasuk diganggu ketika solat malah ketika selesai membaca surah Al-Fatihah ada yang mengaminkan walaupun saya sembahyang seorang diri.

“Ketika sampai di sungai, saya rasa seperti ada sesuatu yang ikut saya, saya banyak berdoa dan istighfar. Sampai rumah terus bersihkan diri dan badan ada rasa lemau, mungkin disebabkan saya terkena hujan.

“Alhamdulillah tiada gangguan yang berlaku dan saya bersyukur Allah melindungi saya daripada sebarang malapetaka,” ujarnya.

Kejadian itu juga kata Samahat membuatkan dia lebih insaf dan berharap perkongsiannya itu memberi pengajaran kepada orang lain agar tidak menggunakan benda-benda menyekutukan dan mensy!rikkan Allah.

“Percaya dan taksub pada tangkal, azimat, pendamping, khadam dan sebagainya berkait rapat dengan iblis dan syaitan, perkara-perkara beginilah yang membuatkan gugurnya akidah orang Islam dan kesannya amat buruk apabila meninggaI dunia,” kongsinya.

Sumber Mstar

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini