Terj̷awab Punc̷a Seben̷ar Kenapa Rayvan Ping̷at Em̷as Ziyad Dit0Iak Walaupun Dua Kali Pec̷ah Rek0d Dunia

Rayvan kontinjen Malaysia bagi mengesahkan pingat emas milik jaguh l0ntar pelvru para negara, Ziyad Zolkefli, telah ditolak pihak penganjur dalam mesyuarat antara chef-de-mission (CDM), demikian dilap0rkan wartawan Nadi Arena, Bazly Azmi, dalam ciapan Twitter terbarunya.

Ia bermakna, Ziyad terlepas pingat emas acara l0ntar pelvru F20 Sukan Paralimpik Tokyo 2020 dan rayvan selanjutnya hanya boleh dibuat selepas temasya itu berakhir.

Ziyad sepatutnya mempertahankan pingat emas yang dimenanginya dalam edisi di Rio lima tahun lalu selepas memec4hkan rek0d dunia dengan l0ntaran sejauh 17.94m di Stadium Olimpik Tokyo semalam.

Bagaimanapun, penyertaannya dibatalkan selepas pr0tes daripada kem Ukraine, yang mendkwa atlet berusia 31 tahun itu lewat melap0rkan diri di ‘call room’ (bilik pemerlksaan).

Ia menyaksikan atlet Ukraine, Maksym Koval, memenangi pingat emas dengan catatan 17.34m (diiktiraf sebagai rek0d dunia) dan rakan senegaranya, Oleksandr Yarovyi, meraih perak dengan 17.30m.

Pingat gangsa pula menjadi milik peserta Greece, Efstratios Nikolaidis, dengan 15.93m.

Sementara itu, Timbalan Mnteri Belia & Sukan, DS Ti Lian Ker memaklumkan secara lebih terperinci tentang kronologi isv rayvan Ziyad yang dit0lak dalam sebuah hantaran terkini di Facebook kira-kira jam 9 pagi tadi:

KronoIogi Rayvan Malaysia dan Isv Bntahan Ukraine Terhadap Kemenangan Ziyad

Maklumat terkini dari kontinjen Malaysia di Tokyo.

Sebagaimana maklum bahawa keputusan pertandingan Shot Put F 20 yang melibatkan atlit negara Mohd Ziyad Zolkifli yang telah ber4ksi cemerlang dengan dua kali memec4hkan rek0d dunia dan menduduki tempat pertama dengan l0ntaran 17.94 m.

Namun ia telah dib4talkan oleh Pengadil Pertandingan ekoran dari kelewatan Ziyad dan dua atlit dari Ecuador dan Australia melap0rkan diri ke pusat panggilan ( Call Rooms ) sebelum acara dilangsungkan.

Keputusan ini dibuat oleh pengadil pertandingan ekoran dari satu bantahan yang diterima dari atlet Ukraine bahawa ketiga-tiga atlit tersebut telah lewat melap0rkan diri dan ini adalah bertentangan dengan Peraturan Pertandingan Olahraga World Para Athletic di Para 5 ( Failure To Report To The Call Rooms ) di mana seseorang atlit tersebut boleh dih4lang menyertai pertandingan kerana kelewatan melap0rkan diri atau pun dibenarkan menyertai pertandingan tertakluk kepada keputusan pengadil mengenai kes4lahan kelewatan melap0rkan diri ke pusat panggilan ( Call Rooms ) tersebut.

Sekiranya kesal4han tersebut terbukti dilakukan, maka keputusan atlit terbabit akan dicatitkan sebagai DNS.

Keputusan pertandingan bagi Ziyad dan atlit dari Ecuador dan Australia telah dipvtuskan sebagai DNS ( Did Not Start ).

Kronologi kejadian tersebut terjadi adalah kerana kelewatan yang didkwa berlaku apabila ketiga-tiga atlit masih berada di trek latihan dan hanya bergerak ke pusat panggilan tersebut pada masa panggilan yang tertera iaitu pada jam 5.55 petang waktu Tokyo.

Ekoran dari hujan yang turun selain dari keadaan di kawasan tersebut yang agak padat dengan atlit-atlit dari acara-acara yang lain, ketiga-tiga atlit tersebut telah terhal4ng untuk memasuki pusat panggilan dan pada ketika itulah mereka didkwa telah lewat melap0rkan diri.

Terdapat bantahan lisan oleh pegwai dari Ukraine pada ketika itu bahawa ketiga-tiga atlit tersebut sepatutnya tidak dibenarkan masuk ke pusat panggilan.

Selepas merayv supaya dibenarkan masuk ke pusat panggilan, maka mereka dibenarkan untuk menyertai pertandingan secara bersyarat (under protest) seperti yang dibenarkan dalam peraturan pertandingan seperti tersebut di atas.

Semasa pertandingan berlangsung, pegawai pasukan Malaysia telah menerima pesanan ringkas bahawa terdapat b4ntahan rasmi terhadap penyertaan atlit negara dan atlit Ecuador dan Australia dan pengadil pertandingan mengklasifikasikan bahawa penyertaan ketiga-tiga atlit tersebut adalah bersyarat dan akan dianggap DNS.

Lewat tiga minit

Sementara itu, memetlk lap0ran terbaru BeritaHarian, lewat tiga minit menjadi pvnca atlet l0ntar pelvru negara Muhammad Ziyad Zolkefli terlepas pingat emas dan rek0d dunia di Paralimpik Tokyo.

Pelbagai versi pnca kelewatan dilap0rkan sebelum ini, antaranya lewat dua minit kerana menelefon ibu, kesesakan ke bilik menunggu dan hujan lebat, namun ia bukan alasan yang diberikan dalam rayvan.

Menurut jurucakap Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC), Craig Spence, rayvan Ziyad dan dua atlet lagi – Jordi Patricio Congo Villalba (Ecuador) dan Todd Hodgetts (Australia) – dit0lak kerana alasan diberikan terlalu lemah.

Alasan mereka ialah tidak mendengar pengumuman atau ia dalam bahasa yang mereka tidak faham.

Bagi Spence, keputusan dibuat IPC adalah wajar dan tidak terlalu keras.

” Tiga atlet itu tiba tiga minit lewat. Orang lain tiba lima minit lebih awal. Jadi ia bukan satu hukvman yang keras,” kata Spence.

Ziyad merangkul emas dengan selepas dua kali memec4hkan rek0d dunia dengan catatan 17.94 meter, tetapi dibatalkan berikutan bntahan Ukraine kerana lewat masuk ke bilik menunggu.

Atlet Ukraine Maksym Koval diisytiharkan pemenang pingat emas.

Sumber:bharian Via dedah.co

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini