“Tak ada QR code MySejahtera, buku daftar” – Lelaki Dianggap ‘Hero’, Video HaIau Peniaga Warga Asing Tanpa Iesen Viral

Baru-baru ini, tind4kan seorang lelaki menghalau peniaga warga asing kerana dipercayai berniaga tanpa Iesen dan tidak mengikut SOP telah mendapat perhatian ramai. Melalui rakaman sebuah video yang kini tular di Facebook, ramai peniaga warga asing dilihat berniaga tanpa permit di kawasan tidak dinyatakan itu.

Menurut Kosmo, lelaki itu yang tinggal berdekatan kawasan berkenaan kemudian menghaIau mereka yang menjual sayur-sayuran di situ. Bukan hanya tidak mempunyai Iesen perniagaan yang saha, peniaga warga asing itu semua juga tidak membuat kod QR MySejahtera serta buku pendaftaran pelanggan di premis mereka.

Tindakan mereka membuatkan lelaki itu naik berang kerana mendapat tahu tempat itu dijadikan tempat berniaga tidak sah serta turut mengg4nggu perniagaan masy4rakat setempat. Melalui video berdurasi 9 minit itu, dia didengari berkata,

Kak, tolong tutup semua kak. Mel4mpau kamu semua! Mana pihak berkuasa yang ser4ng peniaga Melayu di Jalan Muaz beberapa hari lepas, minta tolong s3rbu kawasan di sini.”

Orang kita yang meniaga di sana (Jalan Tar), dig4nggu. Warga asing di sini, tiada siapa yang datang untuk membuat s3rbuan di sini. Makin mel4mpau warga asing di sini, langsung tiada rasa hormat terhadap peniaga Melayu di negara ini.”

Tindakan lelaki tersebut mendapat pujian ramai netizen yang salute dengan apa dilakukannya. Selalunya ramai yang tahu tetapi ‘tutup mata’ kerana tak ambil peduli. Ada yang turut berterima kasih kerana berbuat sedemikian kerana jika dibiarkan peniaga itu semua naik kepala. Seorang individu di Facebook berkata,

Bagus tind4kan abang ni, saya sokong. Bila masy4rakat kita berniaga, semua kena angkut tapi bila warga asing berniaga, tiada satu tind4kan pun diambil. Syabas bang”

Sumber LM

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini