SubahanAllah! Biarpun HiIang Ingatan Akibat Diser̷ang Str0ke Tetapi Ilmu al Quran Masih Kek̷al Dalam Ingatannya

Tazkirah di Masjid Cheras Jaya. Saya memang seakan mengenali bila terlihat dari jauh. Tapi keadaannya yang s0lat di atas kerusi buatkan saya ragu. Topik semalam adalah tentang Ahli Quran. Tidak saya meny4ngka, rupanya insan yang betul-betul saya maksudkan dalam tazkir4h itu ada bersama.

Ya Allah s4yu hati saya bila beliau menitiskan air m4ta ketika kami bertemu…Rupanya beliau baru mengalami str0k. Soalan yang saya ajukan beliau tidak menjawab. Hanya jawaban linangan air m4ta. Rupanya lidah beliau dan bibir beliau agak sukar utk bergerak. Tutur kata beliau sukar difahami.

Beliau adalah Ustaz Musa bin Ani. Guru segala guru para hafiz dan hafiz4h di Malaysia dan Selatan Thailand. Namanya m4syhur ketika kami belajar t4hfiz di Kelantan dulu. Dari Maahad Tahfiz di Rantau Panjang, Golok Thailand sampailah ke Yala beliau mengajar.

Pertama kali saya bertemu beliau di bilik hotel ketika Musabaqah Tahfiz Kebangsaan tahun 2002 di Perlis. Beliau hadir kerana sejumlah anak muridnya menjadi wakil negeri masing2.

Ada yang mewakili Kelantan, Perak dll negeri. Setiap tahun dari susur galur muridnya akan terbit pelajar tahfiz yang h3bat2 seluruh negara.

Sudah lebih dari 1000 pelajar yang khatam hafazan Quran dari beliau. Bahkan Lebih dari 100 orang lebih menamatkan syahadah bersama beliau. Iaitu sijil Khatam Quran secara hafazan tanpa ada kesilapan sepanjang satu hari.

Ramai anak muridnya yang saya kenali bercerita tentang beliau. Ketika sesi murajaah petang (mukhtar), beliau mampu mendengar bacaan 5 orang anak murid sekaligus.

Dan ada ketika keletihan beliau tertidur ketika anak murid membaca, namun bila anak murid tersilap beliau serta merta terjaga dan betulkan.

Manusia ini dipanggil dan dipujuk ramai manusia utk menjadi muridnya. Beliau benar-benar mewaqafkan diri beliau utk Quran. Malam tadi saya bertanya anak beliau tentang kesihat4n ayahnya. Kerana katanya setelah j4tuh str0k, beliau lupa ingatan.

Jawab anaknya :

“AYAH TELAH LUPA SEMUA TENTANG DUNIA KECUALI HANYA AL-QURAN!!!”

Ya Allah muliakan kami bersama Alquran, bangkitkan kami bersama Ahli Quran

Selamat beramal.Terima Kasih kerana sudi kongsi!

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini