Setelah Sekian Lama Tak Keluar TV, PenampiIan Terbaru Penyanyi Shima Jadi BuaIan Ramai. Memang Beza Betul

Siapa tidak kenal dengan penyanyi Shima, yang dikenali sebagai seorang penyanyi r0ck popular di Malaysia sekitar awal tahun 90’an.

Keupayaan beliau menyampaikan lagu r0ck yang bernada tinggi sangat memukau peminat muzik r0ck tanahair suatu masa dahulu.

Sekitar 3 tahun lalu, namanya meraih perhatian ramai apabila terpksa berniaga di tepi jalan kerana “keadaan yang memksanya”.

Sejak itu jarang cerita mengenai dipaparkan oleh media meskipun beliau adalah bekas peserta Gegar Vaganza musim pertama.

Terbaru, Shima, 52, berjaya menurunkan brat bdan daripada 85 kilogram (kg) ke 48kg hingga penampilan terbarunya mendapat perhatian pengikut dan peminat di laman sosi4l.

Shima atau nama sebenarnya Ku Nazhatul Shima Ku Kamarazzaman berkata, dia berjaya menurunkan brat sebanyak 37kg dalam tempoh setahun selepas meng4malkan diet pmakanan sihat.

Menurut Shima, masalah sIipped disc memksa dirinya untuk mengvbah gaya hidup.

” Pada 2019, saya ada sIipped disc dengan brat bdan 85kg. Jadi, saya terpksa turunkan brat sebab sudah terlmpau s4kit.

” Apabila buat pemerlksaan drah dan pnyaklt lain, dktor menasihati saya untuk mulakan penjagaan pemakanan.

” Alhamdulillah, saya tiada mas4lah drah tnggi dan knclng mnis.

” Memandangkan saya memiliki rangka kecil, jadi kalau tidak buat apa-apa memang akan menjadi lebih tervk.

” Disebabkan itu saya berusaha. Mahu atau tidak dan sebab fikir kesihatan, saya buat secara perlahan-lahan. Bukan sebab nak cantik pun.

” Doktor memberi nasihat cara pemakanan yang sesuai dengan kumpulan drah saya. Saya ikut semua. Cuma tidak boleh buat senaman sebab slipped disc.

” Alhamdulillah sekarang brat kekal antara 48 hingga 50kg. Ia adalah brat asal saya dulu,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Shima, dalam tempoh enam bulan pertama, dia tidak mengambil nasi, gula dan hanya makan sayur-sayuran.

” “Memang ‘saklt’ juga, tapi hasilnya brat saya turun daripada 85kg ke 75kg.

” Pada November tahun lalu brat saya sudah mencecah 48kg. Selepas itu, saya cuba kekalkan.

” Sekarang pun saya hanya gunakan gula merah. Makan nasi pun jarang dan jika ambil pun segenggam saja.

” Saya tak mampu sediakan makanan diet yang mahal. Saya hanya makan sayur, telur, ikan dan sumber protin lain.

” Saya nak sihat saja, tapi tidak ada jalan pintas. Ini pengalaman sendiri. Disiplin kena kuat. Semuanya saya masak di rumah sebab senang nak kwal,” katanya.

Berkongsi mengenai keadaan kesihatannya sekarang, Shima berkata, dia sudah tidak mengal4mi mas4lah saklt tumlt dan lutvt.

” Slipped disc masih ada. Cuma apabila brat bdan berkurangan, saklt tumlt dan lutvt tak ada lagi.

” Perjalanan dan pengalaman ini saya kongsikan di saluran YouTube saya yang mengandungi lima episod,” katanya.

Lagu DiSebalik Sejuta Wajah, Setelah Aku Kau Miliki dan Teringin membariskan nama Shima sebagai antara penyanyi yang popular pada era 90an.

Sumber:hmetr0 Via limauais

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini