(Video) Seorang Warga Emas Lupa Ambil Wang Selepas Keluarkan di ATM – Reaksi Lelaki Ini Buat Ramai Terkejµt

Kita mungkin tersilap apabila melihat sitµasi ini, ketika seorang warga emas telah terlµpa mengambil wang yang dia keluarkannya di ATM, dan seorang pemuda di belakangnya pula terlupa untuk memµlangkannya secara jujur dan amanah. Sangkaan kita yang mungkin tersilap untuk menyatakan sesuatu yang tidak baik.

Seorang lelaki di Puchong sedang beratur di belakang seorang pak cik warga emas yang ketika itu mengeluarkan wang di ATM kedai serbaneka di Taman Puchong Perdana dan secara tidak sengaja telah pergi tanpa mengambil wang miliknya.

Laman Faceb00k We are Malaysians berkongsi rakaman kamera litar tertµtup (CCTV) mengenai ins1den lelaki itu kelihatan bersikap tidak jujur, yang mencetµskan komen kec0h di kalangan warganet.

“Kasihan… pak cik terlupa mengambil wang itu. Lelaki berbaju biru, tolong pulangkan wang itu kepada pak cik,” We are Malaysians dalam hantaran video di Faceb00k.

Dalam video itu, pak cik ini dilihat menggunakan ATM manakala lelaki berbaju biru masuk dan beratur di belakangnya. Lelaki warga emas itu kemudian mengeluarkan kad ATM miliknya dari mesin ATM dan segera berlalu pergi, membawa barangan yang dibeli tetapi meningg4lkan wangnya yang tergantµng di slot ATM.

Semasa lelaki berbaju biru memasukkan kadnya, dia melihat wang itu, dan dengan spontan mengeluarkannya dan kelihatan memasukkannya ke dalam poket seluarnya. Dia kemudian mengeluarkan resit transaksi pak cik itu dan meletakkannya di atas ATM.

Lelaki itu dilihat menjenguk dan memandang ke luar tingkap kedai serbaneka, kononnya melihat keluar ke arah pak cik itu, jikalau dia akan kembali mengambil wangnya.

Dia kemudian memasukkan kadnya sendiri ke dalam ATM, memasukkan kod laluan tetapi segera membat4lkan transaksi sebelum berjalan pergi.

Perkongsian video itu turut mendapat perkongsian nasihat tentang bagaimana pak cik itu boleh mendapatkan semula wangnya, jika lelaki berbaju biru terbabit tidak tampil memulangkan wangnya.

Ramai yang menegaskan oleh kerana lelaki berbaju biru itu memasukkan kadnya ke dalam ATM, bank itu akan dapat mengesan identitinya.

“Laporkan kepada bank. Terdapat rakaman CCTV, pak cik boleh mendapatkan semula wang itu. Jika lelaki berbaju biru itu mendiamkan diri dan menggunakan wang itu, ia dikira sebagai jen4yah.”

“Bank boleh mengesan butiran akaun lelaki baju biru itu, dan boleh menµntut kembali wang daripadanya dan memasukkannya ke dalam akaun pak cik.”

Yang lain secara berseloroh berkata lelaki berbaju biru itu mendapat ‘rezeki terpij4k’.

Diharapkan agar kita semua sebenarnya telah tersal4h sangka, apabila lelaki berbaju biru itu rupa-rupanya meninggalkan ATM untuk memµlangkan wang itu semula kepada pak cik.

Sumber Era Baru

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini