Seorang Nenek Beragama Bµddha Sanggµp Berhenti Bela Anj1ng Kerana Menjaga Cucu Kandung Yang Beragama Islam

Seorang warga emas beragama Bµddh4 sanggup berhenti bela anj1ng kerana jaga cucu Islam sejak lahir. Agama dan kepercayaan yang berbeza bukan pengh4lang untuk kita hidup harm0ni, paling penting kena saling menerima antara satu sama lain.

Kerana tuhan sudah arahkan kita berbuat baik sesama manusia tidak kira apa jua agama, kata se0rang nenek beragama Bµddha yang menjaga cucu perempuan Islam sejak 23 tahun yang lalu.

Tan Guan Ne0, 75 tahun yang mesra dipanggil sebagai Ny0nya Pop0 berkata, perkara yang membawa perpec4han kaum dan agama sehingga menimbulkan keres4han dan ketakµtan rakyat di negara ini seharusnya dielakkan demi memastikan perpaduan yang dinikmati rakyat ketika ini sejak sebelum kemerdekaan negara dicapai, dapat terus dipertahankan.

“Cina atau Melayu sama sahaja, saya menjaga cucu Islam sejak kecil sampai besar dan sekarang dia sudah berkahwin, anak saya tiga 0rang masuk Islam dan saya biasa sahaja (tidak mem4rahi mereka). Cina, India dan Melayu sama, kita sembahyang pun satu tuhan buat apa kita berselis1h faham antara satu sama lain?

“Sudah berpuluh-puluh tahun Malaysia terkenal dengan kepelbagaian kaum dan agama. Walaupun masyar4kat kita tidak menganµt agama yang sama, tetapi kita berk0ngsi negara yang sama.

Perpaduan inilah yang buatkan negara kita kuat dan unik,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Merdeka di sini.

Dia mempunyai lima anak perempuan berusia antara 43 dan 54 tahun yang tiga daripadanya iaitu Faridah Nurul Ain, 54 tahun, Nur Hasleena Lee, 52 tahun dan Fatin Nasuha Lee, 43 tahun menganut agama Islam selain 11 daripada 15 cucunya juga beragama Islam.

Guan Ne0 dan suaminya, Lee Nyong Yin yang mningg4l dunla akib4t dem4m dengg1 berd4rah lima tahun lepas mengambil tanggungjawab menjaga cucu perempuannya, Fahira Nabilah Isham sejak cucunya itu berusia empat bulan.

Menurutnya yang merupakan Cina peranakan dan pernah menerima Anugerah Ibu Cemerlang 2015 peringkat negeri Melaka, meskipun berdepan dengan pelbagai cabaran terutama perbezaan agama selain pandangan ser0ng dari masyarakat sekeliling.

Dalam menjaga Fahira Nabilah yang kini berusia 24 tahun, namun dia berjaya menempµhinya dengan jaya.

“Saya akui bukan senang untuk besarkan cucu untuk pastikan dia mendapat pendidikan agama yang sempurna apatah lagi saya berlainan agama, Fahira Nabilah agama lain, bahkan ramai yang mengganggu tetapi saya tidak takµt.

Ini kerana bapa saudara Nabi Muhammad SAW, Abu Talib pun bukan Islam tapi jaga baginda Rasulullah SAW dengan penuh kasih sayang.

“Jadi apa salahnya saya jaga dar4h daging saya sendiri, lagipun semasa Fahira Nabila bersekolah, saya sendiri memandu kereta untuk menghantarnya ke sekolah agama dan mengaji selain memastikan dia tunaikan solat.

Berpuasa dan khatam al-Quran,” katanya yang pernah membasuh rumah dengan air tan4h dan tidak membela anj1ng sejak menjaga cucunya itu.

Sementara itu, Fahira Nabilah yang merupakan graduan Diploma Sains Komputer dari Universiti Tekn0logi Mara (UiTM) Jasin berkata, generasi muda perlu mengekalkan kemakmuran dengan menghargai keamanan negara selain tidak mudah terpengarµh dengan anasir-anasir jah4t terutama di media sosi4l.

“Di media sosi4l sering terdapat perkara yang cuba untuk mencetµskan prov0kasi antara kaum dan telef0n pintar adalah gajet yang paling hampir dengan gol0ngan muda, jadi mereka perlu berhati-hati dan jangan mudah percaya dengan pr0vasi itu kerana hakik4tnya.

Masyarakat kita walaupun berbeza kaum dan agama, tetap boleh hidup dengan aman dan damai. “Misalnya, saya dan P0po (Tan) berbeza fahaman, namun kami saling h0rmat mengh0rmati antara satu sama lain.

Paling penting untuk berjaya dalam apa jua cabaran yang kita hadapi, kita perlu bersatu,” katanya yang sudah berkahwin dengan pasangannya Muhammad Asyraf Abd Rahman, 24 tahun.

Fahira Nabilah mempunyai dua adik lelaki iaitu Fariz Ikmal Isham, 22 tahun, dibesarkan oleh keluarga sebelah bapanya Isham Mans0r yang telah mningg4l dunia pada 2008 manakala seorang lagi adiknya Falah Isyraf Isham, 15 tahun kini tinggal di Rumah Anak-Anak Yatim Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj di Pantai Kundor.

Sumber Bernama

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini