K̷es arwh Adib semakin sepi, bapa arwh hantar surat mohon pendirian terkini P̷eguam Negara

BAPA kepada angg0ta bomba Allahyrham Muhammad Adib Mohd Kassim mengemvkakan repres3ntasi kepada Pegvam Negara, Tan Sri Idrus Harun, untuk mendapatkan pendirian terkini Jabatan Pegvam Negara (AGC), berhubung permohonan prosiding komital yang dif4ilkannya terhadap bekas Pegvam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

Peguam Aidil Khalid, mewakili bapa Muhammad Adib, Mohd Kassim Abdul Hamid menyatakan, pihaknya menghantar surat representasi itu melalui faks dan e-mel semalam.

Beliau memaklumkan, representasi itu adalah untuk mendapatkan pendirian AGC berikutan pertukaran Pegvam Negara pada 6 Mac lalu, sama ada masih berdiri teguh di belakang tlngkah laku Thomas selaku bekas Pegvam Negara, khususnya berkenaan kenyataan media yang menjadi subjek perkara prosiding menghlna mahk4mah, ataupun AGC menj4rakkan dirinya dengan tindakan Thomas tersebut.

Menurut Aidil, AGC diharap dapat memberikan jawapan agar pihaknya boleh menasihati Mohd Kassim untuk tindakan seterusnya terhadap rayvan yang dif4ilkan anak guamnya itu pada 11 Februari lalu terhadap keputvsan Mahk4mah Tinggi Shah Alam pada 28 Jan lalu, yang membenarkan rayuan Thomas untuk mengetepikan prosiding komital itu.

Pegvam itu juga menyatakan, pengurusan k3s rayvan itu yang ditetapkan hari ini di Mahkmah Rayuan dilapangkan berikutan pelanjutan tempoh Perlntah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan oleh kerjaan sebelum ini.

“Sistem e-filing kehakiman menyenaraikan tarikh baharu pengurusan k3s ialah pada 12 Ogos depan,” katanya kepada Bernama, hari ini.

Mohd Kassim memfallkan permohonan untuk memulakan prosiding komital terhadap Thomas pada 16 Julai tahun lepas di Mahkmah Kor0ner Shah Alam, atas dkwaan menghlna mahkmah berkaitan prosiding inkues bagi mencari pvnca kematlan anaknya.

Mahkmah Koroner membenarkan permohonan itu dan Thomas kemudiannya menf4ilkan rayvan terhadap keputusan tersebut di Mahkmah Tinggi Shah Alam yang memutskan Mahkmah Koroner telah terkhilaf ketika membenarkan prosiding komltal dimulakan terhadap Thomas.

Dalam permohonan itu, Mohd Kassim, 66, mendkwa Thomas telah membuat penghlnaan terhadap mahkamah menerusi afidavit yang dif4ilkan AGC pada 3 April tahun lalu, berhubung punca kematlan anaknya.

Muhammad Adib, 24, yang juga angg0ta Unit Bantuan Perkhidmatan Kec3masan (EMRS) Balai B0mba dan Penyelamat Subang Jaya, menghembvskan nafas terakhir pada 17 Disember 2018, di Institut Jantvng Negara ekoran kec3deraan dialaminya dalam rusvhan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun sama.

Pada 27 September 2019, Mahkmah Kor0ner memvtuskan kematlan Muhammad Adib disebabkan perbuatan jenyah yang dilakukan lebih dua atau tiga individu yang tidak diketahui.

Sumber: the klasik

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini