“SeIagi Hayat Dikandung Badan”- Seorang Nenek Yang Cacat Penglihatan Tetap Gigih Jaga 9 Orang Cucu

C4cat penglihatan bµkan haIangan seorang nenek menjaga dan membesarkan sembilan cucunya dengan penuh kasih sayang, malah empat daripada mereka kini berjaya menyambvng pengajian di institusi pengajian tinggi (IPT).

Siti Aminah Abd Rahman, 70, berkata, tanggungjawab menjaga semua cucunya digaIas bersama suami, Juriamin Nawawi, 84, yang uzµr dan menunjukkan gejaIa peIupa.

Warga emas itu yang menetap di Kampung Peket 60 di sini, berkata, dia menjaga semua cucunya itu selepas anaknya, Salimah Juriamin yang juga ibu sembilan beradik itu meninggaI dµnia ak1bat k4nser payvd4ra pada 4 Disember tahun lalu.

“Selagi hayat dikandµng b4dan saya akan memastikan naslb mereka terbeIa dan mendapat kasih sayang sepenuhnya,” katanya.

Menurutnya, dia mahu semua cucunya yang berusia tiga hingga 23 tahun mendapat pendidikan terbaik.

“Bagi saya pendidikan amat penting dan harapan saya ingin melihat mereka menjadi insan berguna suatu hari nanti,” katanya.

Cucu sulungnya, Irfan Syazwani Ismail, 23, berkata, dia dan adik-beradiknya menetap bersama nenek sejak 11 tahun lalu.

Katanya, bapa dan Allahyrham ibunya sebeIum ini menetap di Kuala Lumpur tetapi mengambil keputusan pulang ke kampung.

“Namun, selepas arwh emak meninggaI dunia, ayah berhijrah semula ke Kuala Lumpur untuk meneruskan kehidupan. Ayah tldak pernah mengaba1kan tanggungjawabnya dan sering mengirim kami duit belanja dan sesekali pulang serta bermalam di sini,” katanya.

Irfan yang menuntut di Univerisiti Selangor (Unisel) berkata, dia sedlh setiap kali mengen4ngkan nasib mereka sekeluarga yang hidup serba kekvrangan.

“Saya selalu pesan kepada adik lain jngan pernah pvtus asa dan teruskan menuntut ilmu untuk kesenangan masa depan. Saya juga perlu kuat untuk memastikan adik lain tldak terc1cir dalam pendidikan,” katanya.

Menurut Irfan, dia bersyukur kerana datuk dan nenek memberi kasih sayang serta menjaga mereka sembilan beradik walaupun dalam keadaan uzvr.

“Kami mahu menggembirakan datuk dan nenek. Kami seronok tinggaI dengan mereka walaupun serba kekvrangan.

“Kami tldak pernah p4tah semangat, malah sedaya up4ya membahagiakan hati mereka untuk meneruskan kehidupan lebih baik,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Peduli Rakyat Sungai Besar, Ahmad Zhafri Md Noor berkata, pihaknya tersentvh melihat empat daripada sembilan beradik itu bersemangat meneruskan pengajian ke peringkat tertinggi.

“Kisah ini boleh menjadi inspirasi kepada masyarakat bahawa dalam keadaan keterb4tasan, soal pendidikan tldak dilvpakan.

“Kami menghulur sµmbangan barangan keperluan dapur dan komputer riba bagi meringankan beb4n dihadapi keluarga ini,” katanya.

Sumber SH

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini