Sayu, kenang nywa anak diragvt C0vld-19

“SETIAP kali teringat anak sulung yang mennggal dunia aklbat Covld-19 sehari sebelum Ramadan lalu, air mata saya akan mengalir, ” kata ibu tunggal Rubiah Hussin, 66.

Baginya, berita pilv itu merentap jiwa dan perasaannya berikutan anaknya Allahyrham Haslina Mohd Yusof ,41, nadi utama kehidupan hariannya yang turut menjaga seorang lagi anak berstatus Orang Kelainan Upaya (0KU) menghldap penyaklt autlsme dan epllepsi.

Menurutnya, untuk tidak mengganggu perasaan dan mntal anak keduanya Ahmad Radzi Mohd Yusof , 39, dia masih merahsiakan kematlan kakak sulungnya itu.

Ia juga disebabkan hubungan mesra dua beradik itu jika mereka bertemu atau Allahyrham pulang bercuti.

“Saya tidak tahu bagaimana untuk saya memberitahu dia bahawa kakak kesayangannya sudah menlnggal dunia tambahan pula kesihatan Radzi yang tidak menentu kerana sering mengal4mi kekejngan, pngsan dan jtuh.

“Memang sayu apabila Radzi sering bertanya kakaknya dan kali terakhir Allahyrham pulang ke Melaka dua tahun lalu. Situasi berkenaan menyebabkan kerinduan yang tidak terthan untuknya menanti kepulangan Haslina,” katanya ketika ditemui di rumah sewanya di Simpang Gading, Durian Tunggal.

Katanya, dia kini kehilangan arah untuk menampung perubatan Radzi kira-kira RM200 sebulan dan bayaran sewa rumah RM500 sebulan berikutan sebelum ini arwh Haslina sering menghulurkan duit belanja kerana dirinya tidak bekerja sejak beberapa tahun lalu.

Menurutnya, Allahyrham bekerja di negara jiran (Singapura) sering berulang alik ke China dalam urusan pekerjaannya namun tidak menyangka dia menlnggal dunia akbat pandemlk C0vld-19 yang melnda seluruh dunia.

Bagaimanapun, kini dirinya lega apabila usaha sudah dilaksanakan oleh Japerun Durian Tunggal bagi membantunya mendaftarkan Radzi sebagai 0KU selain memohon peruntukan Jabatan Agama Islam (Jaim) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Kunjungan Penyelaras Dewan Undangan Negeri (Japerun) Durian Tunggal diketuai Datuk Ismail Ibrahim turut berusaha membantunya menyelesaikan pembayaran sewa rumah yang dipohon dari Jaim.

Selain itu, Ismail memaklumkan pihaknya juga berusaha mendapatkan Rubiah pekerjaan yang sesuai dengan keupayaannya di lokasi berhampiran.

Sumber : hmetro

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini