SAYU, ‘Jumpa Mama Nanti Di Syurga Sayang…’ Allah lebih sygkan kamu

Menerusi perkongsian seorang wanita cekal di laman Faceb00k dikenali sebagai Eyra Zahirah tampil menceritakan klsah yang cukup meruntvn h4ti apabila anak yang dikandungya men1nggal di dalam perut. Klsah yang dikongsi berjaya membuatkan rata-rata w4rganet berasa seb4k dan simp4ti dengan na$ib yang men1mpanya itu.

Cukup seminggu sayang mama ke syurga’.

Foto: Eyra Zahirah

Menerusi p0sting tersebut, wanita tabah ini membuat throwback dan menceritakan anaknya sudah menghadap sang Pencipta seminggu yang lalu. Difahamkan, tarikh jangkaan anaknya bakal dilahirkan adalah pada 15 April yang lepas, namun pada malam 8 April dia merasakan s4kit ‘mengeras’ di bahagian perut dan pinggang.

Due Aisya 15/4 tapi perut ra dah start mengeras dari malam 8/4. Tetapi masih boleh rasa tendangannya, sikunya, memusing musing sungguh aktif baby masa tu. Papa siap main main sentuh lagi dgn aisya masa ni.

Tapi siapa sangka ini kali terakhir utk papa. Tiba-tiba malam 9/4 perut ra sakit, perut ngeras skali lagi dan keluar sedikit lendir. Cuba mencari posisi yg selesa dengan meletakkan bantal di bawah perut. Tapi malam ni ra dah tak rasa sebarang gerakan. ra tertidur dengan sendiri selepas lama duk tahan sakit.

Bagaimanapun, keesokan harinya wanita ini mengambil keputusan untuk ke h0spital bagi memeriksa keadaan bayinya berikutan tidak lagi kedengaran bunyi degupan puterinya itu. Apa yang lebih menyedihkan, apabila semasa pemeriksaan dibuat oleh salah seorang jururawat bunyi jant0ng anaknya itu tidak lagi berdegup seperti biasa.

Panggil la seorang jururawat buat benda yang sama. Tak dengar juga. Lastly, suruh doktor scan. Waktu scan tu memang hati berdeb4r deb4r, dan sah memang baby dah tak bergerak. Memang tak ada sebarang pergerakan kat jant0ng b4by.

Masa tu mengalir air mata cakap dekat doktor jangan buat camni check la sekali lagi. Tak tahu nak rasa apa. Sedlh, kec3wa marah pada diri sendiri, macam macam yang rasa. lepas tu d0ktor check ra dah buka 3cm , tapi scan b4by Aisya dah tak bergerak…ya Allah masa ni tuhan je tahu macam mana perasaan ra. Memang air mata tu tak berhenti mengalir.

‘Jumpa nanti di syurga sayang

Foto: Eyra Zahirah

Bercerita lebih lanjut, wanita ini menjelaskan suaminya ketika itu mengharapkan berita yang baik, namun sangkaan tersebut sama sekali meleset. Bagaimanapun, b4yinya itu telah selamat dilahirkan menerusi kaedah normal dan dia terp4ksa duduk di wad semalamam pada mulanya.

Bila dengar suara papa je, terasa mcm orang gila masa tu. tak boleh cakap, men4ngis je. Hari ni sepatutnya menjadi hari yang paling bahagia sebab hari jadi papa dan kami memang menjangka akan deliver hari ni tetapi disebaliknya.

Disebabkan b4by dalam perut dah tak bergerak, terpaksa la ra teran sampai terbuka 10cm dgn contraction. Ingat boleh buat cept lagi tapi contraction lama juga. Ambil masa 24jam, B4by aisya keluar berat 3.2kg, besar juga, 51cm ya Allah tingginya tak mcm mak dia macam papa dia,

cukup sifat, tak bengkak, tak gelupas, putih kemerah merahan. ger4m mama tengok. Masa tengah jahit, pel0k ci0m sambil tak berhenti men4ngis. ya Allah….berat sungguh ujian Mu Ya Allah. Al-Fatihah Nur Aisyah Humaira.

Sudah ditakdirkan Aisya hanya bersama dgn mama sehingga 39 minggu 5 hari.

Pada masa yang sama, wanita ini turut memberikan pesanan kepada wanita yang sedang hamil supaya lebih peka dengan kandungan mereka dan tidak mengambil mudah jika berlaku sesuatu.

Sumber: Eyra Zahirah

Via ohbulan