“Saya tak pernah tau berapa banyak suami bayar kereta, rumah” – Wanita lni Kongsi Apa Patut Dibuat Selepas Pemergian Suami Tersayang

Bukan mudah menerima hakikat insan kesayangan pergi dahulu mengadap Pencipta. Lebih sµkar andai sebelum ini segala urusan diuruskan sepenuhnya oleh si dia.

Menurut Zaiti Arshad, pemergi4n suami pada tanggal 21 Mac 2021 membuatkannya tersentak. Kongsinya, kehilangan suami membuatkan dia takµt bagaimana untuk meneruskan kehidupan sementelah arw4h suami yang banyak menguruskan segala perbelanjaan dan kehidupan keluarga.

Walaupun sedang sarat hamil, namun dia tahu kehidupan harus diteruskan. Dan ujian yang hadir dijadikan pedoman untuk dikongsi bersama wanita lain yang turut kehil4ngan suami.

“21/3/21

Tarikh mengubah segalanya dalam hidup.

Ditinggalkan.

My husband was sleeping with me that night.. Bawak ronda2 then makan kat kedai pak chot petang tu, sempat call p0men aircond nak repair aircond estima. Maghrib kami solat jemaah utk kali terakhir, Isyak dia bawak zarief solat di masjid Alwi.

6am dia bercakap dgn saya, ‘sayang, abang sµsah nafas’, 7am his de4th was pronounced after 30 minutes cpr.

Perasaan? Takµt.

Saya seorang isteri yg sangat dependant, saya tak pernah tau berapa banyak suami bayar kereta, rumah, all the bills tiap2 bulan. Boleh dikira masa dia ada berapa kali saya isi minyak kereta. Berapa banyak duit yg dia allocate utk simpan.. Mcm mana nak bayar bill air pon saya tak reti.. Tak tau, tak reti.. Dari awal kawin kami dah setuju, dan saya redhakan duit gaji kami berdua dia manage utk selesaikan keperluan rumah tangga kami.

Saya takµt, macam mana saya nak teruskan hidup? Dia dah takde.. I cant sleep for the first few night. Otak saya berfikir mcm2. Yg paling penting saya nak selesaikan hµtang dia, so i wanna share my experiences after i l0st him..

2 months before he left me.

Saya dpt msg unifi ada bill tertµnggak, so mcm biasa, saya suruh dia bayar. He was doing his work at the computer, dia tegur saya sebab tak penah ambil tahu pasal benda2 ni, and my answer to him ‘ala, kan abang ada buat semua tu’. Dia senyum and told me, ni tgk abg dah buat excell dlm pc ni monthly expenses kita.. I didnt even take a glance on it untill 2 days after he p4ssed away.

STEP 1:

Senaraikan simpanan, harta, hµtang yg Arw4h ada.

Suami saya ada.

1. Simpanan dalam akaun bank M (akaun atas nama suami, tapi ada bukti transaksi dr akaun saya setiap bulan) – ini simpanan bulanan kami sama2, asalnya kami kumpul duit nak pegi jalan2 ke 0saka, tapi sebab p4ndemik tak jadi. Then i was pregnant with Zaraa.. Setiap kali pregnant, kami akan simpan duit utk baby yg bakal lahir, utk urusan akikah and etc, so simpan dlm akaun tu jugak.

2. Duit gaji dan elaun dalam Bank I.

3. Rumah yg kami duduk sekarang shared l0an atas nama saya dan dia – belum habis bayar.

4. Kad kredit – BSN dan bank islam.

5. Kereta Myvi – belum habis bayar.

6. Motosikal – dah habis bayar.

7. Sebidang tanah getah di perak.

8. Simpanan Tabung Haji.

9. Simpanan ASB.

10. Personal loan – RHB dan bank islam.

STEP 2:

1. Duit simpanan dlm akaun bank M dan duit gaji dlm Bank I.

Hari ke 2 lepas suami pegi, saya decide utk bincang. Sebab mak ayah masih ada, jadi mengikut hukµm, ada bahagian dia yg perlu saya bahagikan mengikut faraid. My concern was, kalau saya tak keluarkan duit tu, bila akaun dh beku lepas daftar kem4tian, duit tu kena tunggu bicara baru dapat. Saya bincang dgn keluarga, saya jelaskan bukan semua duit tu duit arw4h dan saya nak keluarkan duit tu. Dan saya juga nak guna duit tu utk bayar mana2 hµtang yg ada. Semua bersetuju utk serahkan semua duit simpanan ni kepada saya dan anak2.

PENTING : perlu tahu nombor pin dan password online banking pasangan masing2 dan wajib bincang dengan waris yg terlibat sebelum buat keputusan sendiri. Especially kalau isteri tak kerja, banyak urusan berikutnya perlu guna duit.

Utk duit dlm bank gaji dia, juga saya keluarkan. 2 minggu kemudian saya dapat surat dr majikan suami utk bayar balik gaji yg telah suami terima, gaji March dibayar sehingga 31/3/21,suami meningg4l pada 21/3/21, jadi gaji dari tarikh 21/3/21 – 31/3/21 perlu dibayar balik secara tunai. Jadi hal ni selesai.

Untuk urusan selanjutnya, cuma boleh diselesaikan setelah ada surat daftar kem4tian.

Buat banyak2 salinan dokumen berikut.

– surat daftar m4ti

– permit mengµburkan.

– salinan ic arw4h.

– salinan ic sendiri.

– surat nikah.

– sijil lahir dan mykid anak2.

– untuk pekerja kerajaan yg masih ada ibu bapa masa meningg4l, kena ada salinan surat beranak si m4ti dan ic ibu/ayah (utk urusan pembayaran ganjaran pencen).

Sediakan 1 fail khas, letak semua sijil asal dan salinan dalam 1 fail.

2. Rumah (shared l0an).

Rumah kami atas nama saya dan suami, maka 50% bahagian suami mesti difaraidkan. Yang ni saya belum selesaikan sebab ada beberapa prosedur kena buat di Pejabat Pusaka Kecil. Saya akan selesaikan selepas saya bersalin dan i will share later.

Mengenai l0an rumah (kami ambil bank l0an, bukan loan kerajaan)

– insurance akan cover bahagian arw4h, tapi bukan 100%. Sementara urusan selesai, masih kena bayar bayaran bulanan macam biasa (yg ni pun masih pend1ng, mak buyung tak larat nak ulang alik pegi bank).

3. Kad kredit.

BSN – bawa surat m4ti, kad kredit dan salinan ic arw4h ke kaunter, bgtau nak check balance. Bawak duit siap2 utk bayar supaya dpt selesaikan hµtang. Bila settle, terus gunting kad tersebut. Settle dlm masa 2 jam lebih kurang

Bank islam – ada takaful, bawa surat m4ti, kad kredit dan salinan ic arw4h ke kaunter, isi borang dan tunggu proses dr bank islam ( ini saya belum dpt feedback dr bank islam). Tapi tak payah bayar.

5. Kereta myvi – ni pun masih pending, sebab kena masuk bicara di pµsaka kecil. Road tax boleh renew utk 6 bulan sahaja. Bayaran bulanan kena sambung bayar mcm biasa.

6 dan 7 – motosikal dan tanah – pending.

8. Simpanan tabung haji.

Arw4h suami memang letak nama saya sebagai penama. Bukan bermakna dpt duit kat saya semua ye, penama memikul tanggungjawab melangsaikan hµtang dan membahagikan secara faraid.

Pegi ke tabung haji, bawak fail dokumen tadi. Urusan di kaunter tak ambil masa lama. Termasuk urusan pembatalan permohonan haji utk arwah. Duit simpanan masuk terus ke akaun TH saya selepas 3 minggu. Suami saya sentiasa pesan kepada saya, duit simpanan bahagi sama rata utk anak2, tak kira lelaki atau perempuan, tapi anak kami semua lelaki.

Saya t0lak bahagian utk buat badal haji dan bahagian faraid utk diri sendiri, mak dan ayah pun serahkan bahagian faraid mereka utk anak2 kami. Boleh transfer direct ke akaun anak2. Kalau tak nak transfer terus, make sure tulis amaun yg kita terima di satu tempat, ini amanah kita sebagai penama, selesaikan hutang arwah dan bahagikan selebihnya kepada yg hak, jgn pandang remeh menguruskan harta anak yatim.

Kalau akaun sendiri kita namakan pasangan yg meninggal sebagai penama, jangan lupa tµkar penama kepada org lain. Ada 2 pilihan, sama ada nak dihibahkan atau menamakan penama. Saya pilih penama dan letak nama adik saya sebab anak2 belum capai umur 18 tahun. Penama ni boleh ditukar kemudian. Selesai di TH.

9. Simpanan ASB.

Kalau simpanan kurang dari rm10k, waris boleh tuntut di ASB, tapi kalau lebih Rm10k,tuntutan kena melalui amanah raya. Simpanan suami tak sampai 10k, jadi urusan di kaunter sahaja. Selesai urusan, dapat cash duit khairat bergantµng kepada jumlah simpanan arw4h. Khairat tak perlu difaraidkan.

Duit simpanan tersebut masuk ke akaun ASB waris yg menuntut selepas lebih kurang 3 minggu. Sekali lagi, simpanan arw4h yg diterima mesti difaraidkan setelah t0lak h4tang yg perlu dijelaskan. Selesai di ASB.

10. Personal loan.

Suami saya buat pinjaman ada takaful. Bawa dokumen tadi ke bank. Saya dah dpt surat dari RHB yg semua covered by insurance dan tak perlu bayar apa2. Utk bank islam saya masih menunggu feedback.

Panjang lebar sharing hari ni. This is based on my experiences. Sahabat2 saya Asilah Alqarny dan Wan Zaihana banyak sangat bantu saya. Walaupun sedih lepas dia pergi, saya gagahkan diri utk selesaikan.

Semoga mengalir pahala utk suami saya, kerana asbab kem4tian dia saya melalui semua ni dan jujur saya tak pernah ambil tahu tentang semua ni sebelum ni..

Jika Allah izinkan, ada lagi yg saya nak share later.

Till then, mohon doa sahabat semua supaya Allah kuatkan rahim saya utk membawa anak bongsu Faisal Pessot at least 3 minggu lagi. Anak yg hanya akan kenal daddy dari gambar dan cerita2 kami… Anak yg kehadirannya hanya saya ketahui 10 hari selepas suami pergi.. Doakan kami ye..

With ❤️

Isteri kesayangan.”

Sumber FB Zaiti Arshad

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini