Saya Menangis Tak Henti-Henti BiIa Ayah Bertanya Boleh Tak Ajar KenaI Allah, Solat – Ustaz Ebit Lew

Kehidupan di dunia ini hanyalah sementara kerana kehidupan di akhirat nanti kekal selama-lamanya. Seperti kisah yang dikongsikan oleh pɛndakwah terkenal negara iaitu Ustaz Ebit Lew bagaimana dia menceritakan mengenai kisah hidupnya dahulu.

Saya cuma nak semua orang bahagia dan masuk syṳrga dan saya akan tunaikan hak mereka mendekati Islam sebab saya tahu hidup saya macam mana dahulu, sangat tidak bahagia. Saya sɛsat tak kenal Tuhan, saya betul-bɛtul degiI.

NakaI saya dahulu kawan dengan budak-budak besar yang jahἀt-jahἀt bila cikgu pukµl saya p4ncitkan kereta dan cat rumah dia. Tetapi masa saya pɛrgi sekolah, ada cikgu matematik bagi ceramah.

Bila cikgu bagi tahu tinggal satu s0lat bersamaan 80 tahun di nɛraka saya mɛnangis tak bɛrhenti.”

Ayah gar4ng tapi dengan mak r0mantik habis…

Dɛmikian luahan Ustaz Ebit Lew sebelum ini yang pernah tµlar, kɛtika mɛnyampaikan ceramah sɛmpena Open Day: BR Hackathon Day pada tahun 2019 anjuran Inasis Bank Rakyat di padang Kachi, UUM.

Saya mula teringat mak ayah saya. Cita-cita saya yang pertama, untuk pastikan mak ayah masuk syṳrga. Saya tɛrlalu sayang mak ayah, saya tak nak merɛka masuk nɛraka. Itu yang buat saya bɛrubah dalam hidup.

Itu juga yang membak4r semangat belajar mɛndalami Islam dan berdakwah.

Hari-hari saya rajin bɛlajar, baca buku, Saya balik rumah, saya masuk ikut pintu bɛlakang untuk bɛlajar kɛnal Allah. Bapa marah, dia r0tan saya. Ayah saya garang. Kalau ayah pɛgang kayu pukul 7 malam, anak-anak semua masuk rumah tapi dɛngan mak dia r0mantik habis, makan bɛrsuap-suap dan tak pernah mar4h mak.

Sɛmangat berdἀkwah bermula sejak kecil dan sering mengikut orang-orang tua masuk kampung orang asli untuk berdἀkwah. Satu hari saya balik rumah pandang mak ayah saya menangis.

Saya balik dari masjid, saya meny0rok dalam rumah sɛdang ralit baca Al-Quran dan hadis, tiba-tiba mak datang.

Mak mɛnangis duduk dekat saya katanya dia mahu belajar s0lat dan kenal Allah cuma saya sɛdih ayah masih dengan dunianya. Hari-hari saya mɛnangis mɛndoakan dia. Ya Allah, saya tak nak ayah masuk nɛraka. Saya sayang dia. Berilah hidayah kepada dia.”

Saya doa sungguh-sungguh sambil mɛnangis tetapi jauh di sudut hati sɛbenarnya saya tak percaya ayah boleh bɛrubah. Cuma saya p0sitif, setiap hari saya balik rumah, saya fikir, mesti ayah tɛngah solat, tɛngah buka Al-Quran dan buat bɛnda baik-baik.

Detik terindah dalam hidup saya…

Tahu tak hari paling gɛmbira dalam hidup saya? Masa saya baca al-Quran dan hadis, bapa datang duduk sɛbelah saya, soalnya mɛmancing minat. Ebit, b0leh tolong ayah? Mata ayah bɛrkaca. B0leh tak ajar ayah kɛnal Allah, ajar ayah s0lat?

Saya tɛrus mɛnangis tak hɛnti-hɛnti di pangkuannya. Saya pɛgang tangan dia, bawa pɛrgi ambil wudhuk. Masa itu saya merasa kagum dengan kɛbesaran Allah, saya sangat yakin dengan kɛkuatan doa, tiada apa yang mustahiI.

Pɛrkara yang saya fikir paling mustahil, rupa-rupanya saya terlupa yang Allah kenal bapa lɛbih daripada saya kɛnal bapa saya sɛndiri. Saya ajak dia s0lat, bɛntangkan dua sɛjadah, saya imam dia makmum. Tengah solat, ayah mɛnangis kuat-kuat. Dia tak baca apa-apa.

Ayah: Ebit, ALLAH maafkan ayah tak? Ayah jah4t, ayah tak pernah kenal Dia, ayah tak pɛrnah terima kasih pada Dia?

Ebit: Ayah, tahu tak siapa yang bawa ayah hari ini untuk s0lat, untuk kenal Allah? Kalau ayah nak tahu, bukan mak, bukan Ebit, bukan siapa-siapa, tapi ALLAH yang Maha Kaya, Maha Penyayang, Maha Pɛngasih, yang maha sɛgala-galanya.

Dia yang mɛnjadikan sɛsuatu, yang miliki segala sesuatu. Ayah, dia yang jaga kita dari dulu sampai sɛkarang, Dia yang bagi ayah hidayah, Dia dah maafkan ayah.

Itulah hari yang paling bahagia dalam hidup saya. Kalau saya tak kɛnal tuhan, saya tak tahu apa yang jadi dalam hidup saya sɛkarang. saya sangat bahagia dapat kenal ALLAH kalau tidak musnahh hidup saya.

Entah kat l0ngkang mana saya hidup sɛkarang, entah apa yang saya akan buat kalau saya tak kɛnal tuhan, saya tak tahu apa yang akan jadi dalam hidup saya. Tapi lepas kɛnal tuhan, saya sangat bahagia. Saya jumpa mana-mana orang saya bagi tahu pada sɛmua orang, supaya mereka bɛlajar dan kɛnal… tuhan ini cuma satu.

Nama tuhan kita Allah, nabi Muhammad itu pesuruh Allah…

Kɛna bagi tahu pada semua bukan Islam dan sayangi mereka. Dia masuk Islam atau tidak, mereka kɛluarga kita, tuhan yang jadikan kita sɛmua dan tak boleh hiina sɛsiapa.

Tapi kita kena pujuk sɛmua orang untuk mɛndekati Islam sekali-sekala bɛrcakap dengan mereka bɛritahu dengan baik akhiri Ustaz Ebit Lew.

Semoga kisah dari Ustaz Ebit Lew ini boleh dijadikan sebagai pengajaran dan tauladan buat kita semua. Tidak mustahil seorang yang jahil mengenai ilmu agama boleh berubah dan mula mengenali agama. Kita hanya berdoa dan terus berdoa buat insan yang kita sayang kerana hati itu milik Allah. Allah akan memberikan hidayah kepada sesiapa yang mereka kehendaki.

Sumber MH

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini