“Saya masih terkenang tanglsan Benjy” – Zed Zaidi dedah apa yg berlaku ketika kali terakhir melawat Benjy

KUALA LUMPUR: Pelakon Benjy Ibrahim yang juga anak kepada aktres Allahyrham Azean Irdawaty menghembvskan nafas terakhir di sebuah h0spital di Medan, Indonesia pada Ahad.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Berita pemerglan Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi.

“Ben (panggilan buat Benjy) mennggal di h0spital Medan Indonesia aklbat Asm4 hari ini,” itu mesej kiriman Khairil Anwar kepada Astro AWANI menerusi WhatsApp sebentar tadi.

Menurut Karl, beliau dimaklumkan anak sulungnya itu menlnggal dunia aklbat penyaklt Asm4.

Karl yang diuji dengan penyaklt str0k ketika dihubungi berkata, urusan pengebumian Benjy akan dilakukan di Medan.
“Ada kawan Ben telefon saya maklumkan Ben menlnggal dunia jam 11 pagi ini,” jelas Karl dalam nada seb4k ketika dihubungi.

Pada 2017, Benjy dijatuhi hukvman penj4ra 11 tahun di Indonesia atas kesal4han cubaan menyelvdup d4dah jenis sy4bu.

Persatuan seniman sempat beberapa kali melawat benjjy ketika di penj4ra
Pada 2019 Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) tetap meneruskan niat membantu menampung k0s perubtan Benjy yang kini dipenjarakan di Medan, Indonesia, walau mendapat re4ksi kurang senang segelintir pihak.

Menurut Presidennya, Zed Zaidi, mereka menerima mesej dan surat b4ntahan sebaik sahaja persatuan terbabit mengumumkan penganjuran Larian Amal SENIMAN Run 2.0 serta melancarkan Tabung Prihatin Seniman, Disember lalu.

“Masih ramai yang skeptikal sebaik sahaja SENIMAN merancang mengadakan projek amal ini, sedangkan hakikatnya hasil sumbangan dan yuran penyertaan turut disalurkan kepada ahli yang memerlukan.


“Kerap diser4ng asma”

“Kita mahu menolong Benjy kerana kesihatannya kini berada pada tahap membimbangkan apabila kerap diser4ng asm4 dan nyarls mendapat penyaklt batvk kering.

“Dalam keadaan itu, nilai kemanuslaan mendahului segala-galanya, tambahan pula adik-beradiknya kini menjaga bapa mereka yang diser4ng angin ahmar.

“Benjy sudah berdepan hukvman penj4ra di atas kesil4pan dilakukan, namun sebagai insan, kita wajar memberikan sokongan m0ral dan bantuan untuk mengubti sakitnya,” katanya kepada BH Online.

Benjy atau Khaeryll Benjamin Ibrahim, 40, menjalani hukvman penj4ra 11 tahun tiga bulan di Penjara Tanjung Gusta, Medan, aklbat kesal4han dadah pada Oktober 2017.

Pelakon itu ditahan ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu di Deli Serdang, Sumatera Utara, enam bulan sebelum tarikh jatuh hvkum.

Selepas mendengar aduan rakan terdekat mengenai kesihatan Benjy, Zed ditemani Setiausaha Agung persatuan itu, Hafiz Nafiah, melawat pelakon terbabit, Disember lalu.

“Dalam kunjungan selepas hampir dua tahun Benjy di sana, kami sempat membawanya ke klinik di dalam kompleks berkenaan apabila mendapati dia batuk berterusan.

“Cuma, dia tetap memerlukan perubtan dan rwatan berkala untuk membolehkan kesihatannya kembali pvlih,” katanya lagi.

Menurut Zed, dia masih terkenang tanglsan Benjy sepanjang perbualan mereka dan kekesalan melakukan kesal4han itu, semata-mata aklbat des4kan hidup.

Sementara itu, Larian Amal SENIMAN Run 2.0 yang dijadualkan diadakan di Dataran Merdeka pada 16 Februari ini meraih sambutan kira-kira 3,000 peserta.

Kata Zed, sebahagian daripada yuran penyertaan disalurkan ke Tabung Prihatin SENIMAN, malah orang ramai juga boleh memberikan sumbangan secara terus tanpa menyertai acara itu.

“Kita akan tengok nanti keadaan Benjy, namun bantuan kewangan akan tetap disalurkan kepadanya bagi membolehkan dia menjalani raw4tan dan mendapatkan ubt-ubtan,” ulasnya.

Sumber:limauasamboi Via Dedah.co

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini