An̷ak Seb̷ak, Hanya m̷ampu s̷aksikan ibu hemb̷us n̷afas ter̷akhir dari luar tlngkap h0spital

Kebanyakan pes4kit yang dimasukkan ke h0spital tidak dibenarkan menerima pelawat sejajar dengan langkah jarak selamat yang lebih ktat.

Ini menyusuli langkah-langkah “pemvtus rantaian j4ngkltan” yang dilaksanakan untuk mengurangkan rislk0 j4ngkltan C0VID-19.

Seorang anak belum diuji selagi kedua-dua ibu bapanya belum mencapai usia tua. Sebab itu, Allah SWT memberi peringatan jelas kepada hamba-Nya bergelar anak supaya berbuat baik kepada orang tua, khususnya ketika mereka mencapai usia tua.

Berbaktilah kepada ibu bapa sejak diri mampu hidup berdikari dan ketika mereka masih sihat. Antara perkara yang perlu sentiasa dititikberatkan ialah s0al komunikasi.

Walaupun dihmbat dengan tugasan dan kerjaya masing-masing, berusahalah menghubungi mereka selalu bagi bertanya khabar serta berkongsi berita gembira. Melalui cara itu, ibu bapa dapat merasai kedudukan mereka begitu istimewa di sisi anak-anak.

Mengintai Dari Tirai Kamar

Ibunya telah dimasukkan ke h0spital kerana c0vld-19. Keadaan ibunya agak memblmbangkannya, tambahan pula ibunya sudah tua dan lemah. Mungkin dia menyedari bahawa peluang ibunya untuk pulih agak tipis, beliau mahu bersamanya di saat-saat terakhir itu.

Lantaran tidak dibenarkan untuk masuk ke h0spital dan berada bersama ibunya, dia bertekad untuk memanjat dinding bangunan h0spital untuk melihat ibunya. Akhirnya, beliau berjaya sampai ke tepi tingkap h0spital di mana ibunya sedang dirwat.

Allahu Robbi, sudah suratan takdir ibunya Rasmeyah Swaiti akhirnya pergi jua buat selama-lamanya pada 16 Julai 2020 yang lalu di sebuah h0spital di P4lest1n. Innalillhi wainna ilaihir0ji’uunn…

“Di sebelah katil, pasangannya yang menlnggaI pun tak dibenarkan tengok. Ada seorang lagi anaknya berusia setahun diplsahkan daripada maknya,” katanya sambil menambah tiada sesiapa pun dibenarkan untuk datang melawat.

Berslmpati dengan nasib psaklt C0vld-19 yang lain, dia mendoakan agar Allah SWT menyembvhkan mereka yang menghldap peny4kit itu.

“Tengok d0ktor dan jururawat yang merwat pun tak sampai hati. Mereka pun sksa, baju basah (pelvh) dari atas sampai bawah kerana pnas,” katanya sambil menambah semua petugas barisan hadapan (fr0ntliner) melyan mereka dengan baik.

Rebvtlah peluang berbakti kepada orang tua selagi Allah SWT izinkan. Memang mudah menyatakan sayangnya kita kepada orang tua, namun belum tentu kasih sayang itu dibuktikan dengan ikhlas apabila kedua-dua mereka dalam keadaan uzvr dan menunjukkan pelbagai ragam.

Jika hari ini kita berbakti kepada kedua-dua orang tua, pasti kita juga akan mendapat penjagaan yang sama oleh anak sendiri pada kemudian hari.

Sumber dari mStar Online Via gf news

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini