Ramai yang sebak baca perk0ngsian wanita ini. Sampaii dapat perhatian Najib Razak

SEKITAR 600,000 isi rumah daripada golongan berpendapatan pertengahan (M40) telah tergel!ncir ke dalam kategori golongan berpendapatan rendah (B40) susulan penul4ran wbak C0VlD-19.

Malah, Sekretariat Majlis Tindakan Ekonomi (AEC) seperti yang dilap0rkan oleh Jabatan Perangkaan untuk tahun 2019, turut menyatakan sekurang-kurangnya 8 peratus isi rumah memperlihatkan penurunan pendapatan di ambang pendapatan maksimum B40 iaitu RM4,850 sebulan.

Seroang pengguna Facebook Natsha Khairul ada berkongsi kisah suami beliau yang tek4n sejak PKP kerana tidak mempunyai pekerjaan.

“Ini realiti..berlaku kat suami sy. Start PKP xdpt kerja, 4 hari 4 mlm xtido. Sy perhati dia solat sampai 7 rakaat xsia2p. Tiba2 dia nagls. Dia macam hlsteri nampak saya, kata saya ni klon..”

Posting tersebut telah menarik perhatian Najib Rzak

Berikut perkongsian dari FB Najib Razak

“Ahhh sedlh hati saya baca ni.

“Semoga tabah menghdapi dvgaan ini.

Guys korang semua ada apa-apa kesusahan, ingatlah.

Boleh kongsi di sini dengan saya dan kawan-kawan semua.

Di FB saya ini, saya lihat ramai sudi bantu sesama kawan-kawan sini dapatkan kerja, bantu membantu juga.

Kita semua 1Malaysia, kita bersaudara.

Ramai menghdapi tekanan kewangan dan juga ment4l. Saya amat bimbang dengan situasi semasa ini.

Saya difahamkan ada pemimpin UMN0 Johor telah menyampaikan bantuan kepada yang terjej4s.

UMN0 di setiap negeri, bahagian dan cawangan juga bersiap sedia sentiasa bantu rkyat.

Kita bantu ikut apa yang mampu.

UMN0 ditubuhkan oleh rkyat ak4r umbi.

UMN0 dimiliki rkyat ak4r umbi selamanya.

“UMN0 beri dan hulurkan apa yang kami ada.”

Rata-rata netlzan melahlrkan rasa slmpati

“Setiap orang ada kesvsahan yang dihdapi semasa pandemlk c0vld19 melnda negara nie….Sebab itu laa… agak tidak bagus bila kerajaan tidak serius buat l0ckd0wn… Ramai yang perlu kembali pada kehidupan normal dalam masa terdekat agar mereka boleh teruskan hidup…Bila sek4tan masih berjalan, maka sehingga itulah akan terhad segala aspek kehidupan kita semua…”

Berbanggalah pada diri kita semua sehingga ke hari ini pun kita masih wras, kuat dan berjaya jalani kesvsahan yg tidak siapa tahu… Semoga Allah jaga kita semua.

“Allahu. Selama ini saya hanya silent reader di sini. Kali ini tak t4han juga hati nak komen.

Tekanan, stress, kemurvngan aklbat pandemlk covld, aklbat PKP demi PKP, l0ckd0wn demi l0ckd0wn adalah real tuan-tuan.

Pernah seorang wanita menelefon saya di Subuh hari dengan tanglsan paling sedlh dan sayu pernah saya dengar. Rupanya masa tu dia duduk dalam tandas dan sedang pegang botol klor0x.. Dia nak bnvh diri..Namun alhamdulillah, niat itu dia btalkan setelah tenang dapat meluahkan timbvnan mas4lah yang dihdapi. Ia real. Ia real. Jangan sesekali mempersend4kan mereka yang mengadv tertek4n. Kita tidak berada dalam kasut mereka, maka us4h mengh4kimi”

“Setiap orang ada kesvsahan yang dih4dapi semasa pandemlk c0vld19 melanda negara nie….
Sebab itu laa… agak tidak bagus bila kerjaan tidak serius buat l0ckd0wn…

Ramai yang perlu kembali pada kehidupan normal dalam masa terdekat agar mereka boleh teruskan hidup…
Bila sekatan masih berjalan, maka sehingga itulah akan terhad segala aspek kehidupan kita semua…

Berbanggalah pada diri kita semua sehingga ke hari ini pun kita masih wras, kuat dan berjaya jalani kesvsahan yg tidak siapa tahu… Semoga Allah jaga kita semua…”

Terdahulu pernah tul4r di media sosi4l tentang seorang suami yang kurvng isteri dan anak di dalam rumah aklbat tek4nan PKP.

Aklbat tek4nan perasaan yang dialami kerana tidak mempunyai pekerjaan, susulan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP), seorang lelaki nek4d bertlndak mengurvng isteri dan dua anaknya.

Kejadian berlaku di sebuah rumah di Taman Nusa Intan, Seremban pada Isnin, menurut laporan Utusan Malaysia, memetlk Peg4wai Operasi Balai B0mba Senawang, Zinurin Sari

NAJIB RAZAK LUAH RASA SEDlH DENGAN APA YANG TERJADI.. INI NAJIB MINTA

Menerusi Facebook Najib Razak, beliau meluahkan rasa sedlh dengan apa yang terjadi kepada keluarga tersebut.

Menurut Najib Razak perkara begini tidak sepatutnya berlaku jika kerjaan yang ada sekarang menguruskan hal ehwal kebajikan rkyat dengan betul.

Di dalam kenyataan beliau, memberitahu sesiapa yang ada mas4lah boleh terus komen di page beliau dan jangan lah simpan di dalam hati.

Sejak posting tersebut dimuatnaik satu jam yang lalu, hampir 7000 tanda suka dan beribu komen telah Najib Razak terima.

“Sedlh baca berita macam ini. Ramai tertek4n. Hil4ng kerja. Pendapatan kur4ng. Tek4nan ment4l juga perlu diuruskan memandangkan kita lama di rumah, tak dapat ke mana-mana.

Semua ni boleh dielakkan jika ker4jaan uruskan dengan baik. Ada apa-apa jangan simpan guys. Boleh datang cerita kat FB saya. Kawan-kawan pun ramai sini” – Najib Razak

sumber: FB Najib Razak Via trendingsangat

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini