“Sampai men̷inggal dia tak jual” – Ramai Tak Tahu Pasal ‘Rumah Deg̷il’ Dekat Jalan Chow K̷it. Ini K̷isah Di Sebal̷iknya…

Korang pernah dengar pasal Rumah D3gil?

Ini kisah daripada seorang individu mengenai cerita tentang sebuah rumah pusaka terletak di Chow Kit yang popular dengan gelaran ‘Rumah D3gil’.

Berdiri sejak 1926

Menurut Cari, rumah itu telah dibina sekitar tahun 1926 di sebuah kawasan yang lapang. Rumah itu didiami oleh seorang nenek bernama Norma Manjawali sejak dilahirkan pada tahun 1932.

Banyak versi cerita, nenek Norma ‘d3gil’
Katanya, banyak sangat versi cerita pasal ‘rumah d3gil’ ni mengapa rumah itu dipanggil sebegitu adalah kerana nenek Norma yang ‘d3gil’ dan tidak mahu menjual rumahnya kepada pihak pemaju suatu ketika itu.

Sehinggakan naik bangunan-bangunan tinggi disekelilingnya dan hanya rumah dia sahaja yang masih kayu dan utuh.”

Pemaju tetap berusaha, tapi gagal

Macam-macam usaha dilakukan pihak pemaju memandangkan hanya rumah itu yang berdiri di cel4h bangunan lain.

Namun, usaha mereka gagal untuk memujuk nenek Norma supaya menjual rumahnya. Sehinggalah nenek Norma dilaporkan menlnggal dunia dan pada tahun 2013 rumah tersebut terpaksa dilepaskan.

Struktur asli dipindahkan ke Balai Seni Negara

Ramai orang yang mungkin tidak tahu, struktur asli rumah itu telah dipindahkan ke Balai Seni Negara terletak di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur kini untuk menjadi tatapan umum sejarah tentang Rumah D3gil ini.”

Untuk pengetahuan kalian, walaupun tanah itu telah dijual kepada pemaju, namun Datuk Seri Nazri Aziz yang ketika itu memegang jawatan Menteri Pelancongan telah mengambil inisiatif untuk membeli rangka rumah tersebut dan diletakkan di Balai Seni Negara di Jalan Tun Razak.”

Al Fatihah untuk Nenek Norma…

Sumber:lobak merah

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini