“Anak bukan beb4n, punca kita tak terurµs” – Wanita Ini Dedah Rahsia Tampil Bergaya Walau Punyai Anak Ramai

Anak ramai bukan penghalang untuk tampil cantik dan bergaya. Itu kata dua seorang ibu muda yang mesra disapa Mcyah Joanjett. Ibu kepada lima orang cahaya mata itu sememangnya seorang yang sangat fashi0nable.

Melihatkan kepada gambar-gambar yang dimuat naik menerusi media sosi4l Faceb00k, membuatkan ramai kagum. Apatah lagi, beliau seorang suri rumah tangga.

“Soal penampilan diri, terpulang bagaimana cara kita menguruskan diri sendiri. Sebagai suri rumah, saya tiada pembantu sebaliknya semua dilakukan sendiri dengan bantuan suami.

“Namun begitu, saya masih mampu dan sempat untuk bergaya sepertimana wanita lain,” ujarnya.

SENTIASA TAMPIL SEDONDON

Seperkara menarik tentang Mcyah, memandangkan anak-anaknya masih kecil dan sµkar mengec4m jika dari jauh, beliau merintis satu idea.

Wanita itu memilih idea tampil sedondon sekeluarga. Bukan sahaja dirinya, malah si suami juga tidak terlepas pandang akan anak-anak.

“Biasanya kalau keluar bersama, saya memilih pakaian yang simple dan santai. Saya akan pastikan pakaian saya adalah yang paling selesa dan kurang aksesori kerana perlu sentiasa aktif untuk mengawal mereka.

“Malah, saya juga menekankan keselesaan kepada anak-anak bagi membolehkan mereka bergerak aktif tanpa rasa terhalang oleh outfit,” ujarnya yang memberitahu turut mempraktikkan anak-anak sehingga mahir dalam bab suai padan termasuk pemilihan warna pakaian yang betul.

Ditanya pandangan sesetengah pihak kononnya anak ramai punca tiada masa untuk bergaya, ini jawapan tegas beliau.

“Usah jadikan mereka alasan tiada masa untuk diri sendiri, sebaliknya semua terletak pada individu itu sendiri dalam menguruskan masa.

“Dalam hal ini, ibu bapa dan anak-anak perlu memberi kerjasama antara satu sama lain. Tetapkan peraturan apa yang boleh dan tidak boleh apabila berada di luar rumah terutama sekali di tempat awam,” sarannya.

Pada masa, ujar Mcyah, ingatkan juga anak-anak tentang peri pentingnya menjaga perlakµan diri. Apabila perkara itu sering dilaungkan, lama-kelamaan mereka akan terbiasa dengannya.

“Anak itu rezeki, jangan salahkan mereka jika diri kita tidak terurus. Sebenarnya kita sendiri yang tidak bijak menguruskan diri dan masa. Anak bukan punca,” jelasnya lagi yang mendirikan rumahtangga pada usia 20 tahun, manakala suaminya ketika itu berumur 22 tahun.

Meletakkan impian untuk memiliki anak ramai sekurang-kurangnya enam orang, Mcyah Joanjett bagaimanapun tidak menolak andai Allah mengurniakan lebih ramai lagi zuriat.

CARA TANGANI STRE$$

Sementara itu, berkongsi tip menangani str3ss, beliau sudah awal-awal membuat senarai tugas yang ditetapkan supaya tidak kelam kabµt.

“Saya sudah ada senarai pukuI berapa perlu bangun, pukul berapa perlu siapkan makanan, menu apa yang perlu dimasak, aktiviti apa perlu dilakukan bersama anak. Itulah cara saya mengurµskan masa dan juga keluarga.

“Dalam hal ini, suami juga memainkan peranan. Sentiasa bantu isteri ketika di rumah. Suami saya memang sudah ada jadual untuk tugas dalam urusan rumah tangga dan keluarga. Justeru, saya ada masa untuk mengurµskan diri sendiri,” ujarnya lagi.

Apa yang diperkatakan oleh Mcyah banyak kebenarannya kan? Betul kata Mcyah, kita kena pandai jaga penampilan walau berapa banyak anak sekali pun. Str3ss dalam diri pun kena pandai kawal, kalau tak diri sendiri yang merana.

Sumber Cerita Orang Kita

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini