“Please stop c0mpare hidup kita dengan orang lain” – 7 Tahun Buat PhD, Doktor Ini Kongsi Tips Buat Netizen Kagum

Kegigihan wanita ini menggapai cita-cita dan terpaksa bergelµt antara anak-anak, suami, bisnes dan ilmu cukup memberi inspirasi.

Jelasnya, segalanya mampu dilakukan dengan terancang andai kita punya perancangan dan tahu keutamaan.

Malah jelas Dr Nurul Shazalina Zainudin, ada sesetengah perkara terpaksa dik0rbankan dan dijalankan sekadarnya agar matlamat asal berjalan seperti yang dijadualkan.

Ulasnya, garis masa setiap insan berbeza dengan matlamat yang berbeza, oleh itu berhenti membuat perbandingan dan nikmati hidup seadanya.

Ikuti perkongsian yang cukup bermakna ini.

“Kelmarin ada yang tanya saya dalam satu sesi soal jawab (inspirational talk)

Macam mana saya bahagikan masa dulu? Pelajar PhD, businesswoman, ibu dan isteri?

Ini jawapan saya (saya olah balik dengan lebih tersusun):

Saya k0rbankan sesuatu.

Saya tengok mana yang utama dan dalam keadaan kritikal saat tu.

Kalau PhD tengah krit1kal,yang tiga lagi sl0w.

Kalau bisnes tengah krit1kal, yang tiga lagi sl0w.

Kalau tengah masalah dengan suami,yang tiga lagi sl0w.

Kalau anak anak tengah memerlukan,yang tiga lagi sl0w.

Kesimpulannya: saya hanya boleh utamakan satu benda je pada satu masa. Tapi tak bermakna yang lain tak berjalan. Memang berjalan cuma maybe sl0w.

Bayangkan hampir 7 tahun buat PhD. Saya tak malu mengaku lambat tamat pengajian sebab dalam masa 7 tahun tu banyak benda lain accomplished juga. (Siap sempat jadi peserta Clever G1rl Musim kedua😅, masuk pesta pantun Malaysia dan jadi juara,dan macam macam pertandingan lagi saya join, tapi semua ni adalah kenangan manis dan kepuasan buat saya).

Siap awal awal register mengandµng anak pertama,hujung pengajian ada anak kedua pula. Itu semua rahmat. Rezeki!

Semat dalam hati,yang sl0wly but surely will reach the end. Tak ada rasa nak putµs asa pun. Cuma sebab kadang2 PhD diletak ke belakang sebab ada priority lain yang perlu saya utamakan di masa masa tertentu,maka itulah timeline dia. Tapi saya rasa itu timeline yang cukup sesuai Allah aturkan buat saya.

Dan life h4ck paling penting saya buat adalah:

1) Rumah saya bersep4h. Saya hanya kemas rumah sekali sekala. Lipat kain sekali sekala. Suami tolong sekali sekala. Suami tak boleh membebel rumah bersep4h (sebab dia pun yang nak saya setelkan phd,dia tahu saya manage bisnes,dia tahu saya uruskan anak2, dan dia pun tahu dia bµsy siapkan master)

2) Sangat jarang saya masak. Apa susah,suami kata order je! Atau makan luar. Bukan sebab banyak duit. Tapi masa untuk siapkan masakan,masa untuk mengemas tu saya boleh ganti dengan benda lain.

3) Take turn layan anak. Kami bukan serentak layan anak2. Kalau saya busy, suami akan layan anak. Kalau suami busy,saya akan layan anak.

4) Business tak dapat all out tapi dalam masa yang sama saya kena mantain survive,tak rugi. Tak untung banyak tak apa,asalkan sµrvive lagi2 musim PKP. Bila ada start rµgi,kena tukar strategi atau kecilkan operasi.

Kalau ada yang c0mpare,kenapa saya boleh lakukan semua ni tapi anda tidak.

Selalu saya mesti tanya soalan ni.

Anda masak setiap hari? Kalau ya,kita tak sama. Anda hebat sebab berjaya masak setiap hari.

Anda kemas rumah setiap hari? Kalau ya,kita tak sama. Anda hebat sebab kemas rumah setiap hari.

Anda lipat kain setiap hari? Kalau ya,kita tak sama.

Anda hebat sebab lipat kain setiap hari.

Anak anda join PDPR setiap hari? Kalau ya,kita tak sama. Anda hebat sebab boleh join setiap hari.

Anda selalu ada me time dengan kawan2 dan keluarga? Kalau ya,kita tak sama. Anda hebat sebab boleh luangkan masa begitu.

Kadang kadang anda tak nampak kehebatan dan kelebihan anda. Semua tu hebat.

Tapi saya tak kisah tak hebat begitu

Sebab semua benda tu bukan priority saya masa tu.

Setahu saya ramai ibu ibu yang pentingkan kemas rumah,masak. Semua tu mesti tip top. Sebab tu anda rasa stress kenapa kerja lain anda slow.

Anda kena tahu,kerja lain slow sebab priority anda berbeza.

Saya pula kerja rumah saya slow,sebab priority berbeza.

Jadi hasil antara kita sudah tentu berbeza.

Saya buat ala kadar je untuk sµrvive.

Yang nak kecam,kata apa lah nama je perempuan,takkan tak boleh masak,tak boleh kemas rumah elok elok.

Saya jemput anda berada di tempat saya.

Trust me,nak tak nak anda kena korbankan benda benda ni kalau banyak tanggungjawab lain

Tapi peng0rbanan yang saya kira sementara

Sebab lepas habis phd,seingat saya, bulan 4 saya viva,terus saya pecutkan bisnes. Bayangkan sales dari 20-30k je sebulan terus capai ratus ribu! Bukan nak berlagak,tapi nampak tak itu beza bila saya tengah busy phd. Business sy terk0rban sedikit.

Macam sekarang saya bekerja pula. Duduk jauh dengan suami,anak anak saya jaga. Jadi memang business sl0w sikit.

Tapi saya memang dah expect. Ditambah beberapa cabaran lain, saya masih tengah susun strategi bagaimana nak rancakkan kembali bisnes.

Saya yakin dengan aturan Allah. Mesti ada jalan terbaik. Mungkin kena divert sikit ke apa.

Tapi sentiasa yakin dan positif.

Dan kena ingat kita manusia tak akan sempurna.

Sebab life semua orang berbeza,cabaran pun berbeza.

Semoga perkongsian saya ini dapat sedikit sebanyak memberi inspirasi kepada anda.

PS: saya tak hebat,semua dengan izin Allah.”

Sumber Nurul Shazalina Zainudin

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini