Penj̷awat Awam W̷ajib Lengk̷ap V̷aksin Sebelum 1 November, Berdep̷an Tind̷akan Tatatertib

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mewajibkan semua penjawat awam mengambil vaksin dan perlu segera melengkapkan imunisasi itu sebelum 1 November ini.

Menerusi satu kenyataan rasmi JPA, setakat ini seramai 16,902 atau 1.6 peratus penjawat awam belum mendaftar bagi mendapatkan pelalian berkenaan.

“Sekiranya penjawat awam masih belum mengambil vaksin selepas tempoh yang ditetapkan tanpa mendapatkan pengecualian daripada pegawai perubatan kerajaan, mereka boleh dikenakan tindakan tatatertib selaras dengan peraturan semasa yang berkuat kuasa.

“Semua penjawat awam adalah tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 [PU(A) 395/1993],” menurut kenyataan itu.

Bagi tujuh huk0man tatatertib di bawah PU(A) 395/1993 boleh dikenakan kepada pegawai awam yang didapati melakukan kesaIahan, iaitu amaran, denda, dilucut hak emolumen, tangguh pergerakan gaji, turun gaji, turun pangkat atau dibuang kerja.

Penjawat awam yang dikenakan tatatertib juga tidak layak untuk dipertimbang kenaikan pangkat bagi tempoh tertentu mengikut jenis huk0man, seperti amaran (12 bulan), denda (18 bulan), lucut hak emolumen (24 bulan), tangguh pergerakan gaji (30 bulan), turun gaji (36 bulan) dan turun pangkat (48 bulan). – Sumber dipetik dari Xtra, Facebook Jabatan Perkhidmatan Awam

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Via: Mytv Viral