Peniag̷a Dik0mpaun Gar̷a-Gara Guna Pencuci Lant̷ai Sebag̷ai ‘H̷and S̷anitizer’

Tindakan seorang peniaga di Negeri Sembilan menggunakan pencuci lantai sebagai hand sanitizer di kedainya memakan diri apabila perbuatannya itu dikesan pihak berkuasa.

Menurut lap0ran Harian Metr0, peniaga di Jempol itu mendak.wa pencuci lantai yang digunakannya itu lebih murah dan boleh menghap0skan kuman pada tangan.

Menurut Pemangku Ketua Polis Daerah Jempol, Deputi Superintendan Mohd Hafiz Muhammad Nor, tindakan licik peniaga itu berjaya dikesan ketika operasi pematuhan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang diadakan baru-baru ini.

“Perbuatannya itu pula mengan!aya kesihatan orang lain.

“Kerana kandungan bahan pencuci lantai boleh mendatangkan masalah kepada manusia,” katanya seperti dipetik Harian Metr0.

Susulan daripada kejadian berkenaan, peniaga itu menurutnya telah dikenakan kompaun sebanyak RM1,000.

Op Pematuhan SOP PKPP itu difahamkan diadakan bermula jam 10 pagi sehingga 10 malam setiap hari dan turut disertai beberapa agensi penguatkuasa lain bersama-sama Polis Diraja Malaysia.

Diharapkan dengan penguatkuasaan dan pemantauan berterusan daripada pihak berkuasa ini akan memberi kesedaran kepada peniaga-peniaga yang mungkin pernah atau terfikir untuk mengamalkan taktik licik ini.

Bukan sahaja boleh memba.hayakan pengguna namun ia juga boleh meletakkan pelanggan dalam risik0 penu.laran wa.bak C0VID-19 yang masih berada dalam masyarakat kita ketika ini.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber & foto diambil dari The v0cket, Harian Metr0 Via Mytv Viral