Ini Perbezaan Kos Pengebumian Orang Melayu Islam & Cina Bukan Islam Di Malaysia

Sebelum ini pernah tular kenyataan seorang pemuda Melayu beragama Islam yang ‘bising’ tentang kos pengɛbumian orang Melayu Islam jika meninggaI dunia.

Namun sebenarnya, ia bukanlah hanya tertumpu kepada orang-orang Melayu sahaja namun jika seseorang itu merupakan mualaf daripada kaum lain sekali pun, kosnya masih sederhana.

Berdasarkan sekeping gambar yang tular, terdapat empat elemen yang perlu dilaksanakan untuk pengɛbumian orang-orang Islam di Malaysia.

Antaranya kos set kain k4fan lelaki atau perempuan (RM235 – RM255), penggalian tanah wakaf (RM250), upah mandi jɛnazah (RM120) dan papan tanah wakaf (RM100).

Dalam erti kata lain, kos untuk pengɛbumian seseorang umat Islam di Malaysia cuma sekitar RM705 bagi jɛnazah lelaki dan RM725 bagi jɛnazah wanita.

Namun jika menyertai khairat kem4tian yang disediakan oleh AJK masjid atau komuniti di sesebuah kawasan, peserta hanya perlu membayar RM60 untuk tempoh enam hingga 12 bulan.

Maka apabila berlaku kem4tian, tidaklah ahli keluarga si m4ti kɛlam-kabut sampai pɛning kepala bak kata pemuda Melayu Islam yang awal-awal tadi, kurang ilmu dan tidak bertanya, terus tularkan.

Sehubungan itu, disarankan untuk umat Islam di Malaysia tanpa mengira kaum Melayu, Cina, India, Bumiputera dan lain-lain, usahlah jadi kɛra sumb4ng dan cuba bercampur sikit dengan masyarakat.

Harga Kɛranda Untuk Beragama Hindu Puratanya Bernilai RM500.

Bagi masyarakat India yang meninggaI dunia dengan agama Hindu misalnya, kos untuk pembelian kɛranda sahaja bernilai RM500.

Menurut Malaysia Hindu Sangam, kos biasa untuk tujuan yang sama biasanya bernilai sekitar RM2,500 hingga RM2,800 tidak termasuk kos pengangkutan yang menceɛah kira-kira RM500.

Pemb4karan m4yat di krɛmatorium kendalian kerajaan pula melibatkan sekitar RM100 dan RM200.

Kos Cina Malaysia M4ti Boleh Cecah RM58,888.

Dalam ada segelintir orang-orang kita yang tak pernah bercampur dan buat hal sendiri k4lut soal kenapa nak m4ti pun kena sediakan kos pengɛbumian, lagi tr4gis kalau kenangkan nasib sahabat kita.

Majoriti orang Melayu atau umat Islam di Malaysia tidak pernah bertanya berapa pula kos kalau orang-orang Cina yang bukan beragama Islam m4ti di Malaysia.

Berdasarkan perkongsian Agensi 1818 yang terlibat dalam soal menguruskan pengɛbumian, orang-orang Cina di Malaysia tidak terkecuali membeli satu tanah khas hanya untuk m4ti.

Mengikut tawaran plot kvbur jenis E di Taman Memorial Guang Quen yang berlokasi di Gelang Patah, Johor dengan keluasan 10 kaki X 13.5 kaki, harganya mencɛcah antara RM68,800 sehingga RM73,888.

Namun demikian, tawaran dibuka dengan diskaun RM20,000 menjadikan plot kvbur di situ boleh dibeli pada harga RM53,888 hingga RM58,888.

Kalau dibuat kira-kira, kos kɛbumi orang Cina yang bukan beragama Islam boleh mencɛcah harga sebuah kereta model Perodua dan juga Proton namun inilah budaya mereka yang kita hormati.

Jangan Cepat Melɛnting Dan Tidak Bersyukur

Maka dengan itu, kepada orang-orang Melayu dan umat Islam tanpa mengira kaum di negara ini, usahlah cepat melɛnting apabila melihat sesuatu kira-kira yang berkait dengan kos untuk kerja-kerja pengɛbumian.

Dalam kita rasa mahal dan melampau, ada lagi yang lebih mahal daripada sangkaan kita dan telah Allah SWT berikan jiwa dan fikiran untuk kita menilai sebelum bercakap.

Syukurlah kita dilahirkan sebagai orang-orang Melayu yang azalinya beragama Islam dan Allah SWT membuka pintu hati umatnya dari kaum lain selain Melayu, kembali ke fitrah bersama Islam.

Sesungguhnya jadi Melayu dan Islam di Malaysia itu cukup indah dan mudah, janganlah cepat tɛrmakan dengan dakyah mvsuh Islam yang membuatkan kita juga cepat melɛnting tanpa usul periksa.

Belajar tentang Melayu dan Islam itu bukan sahaja cukup berakhir dengan subjek Pendidikan Islam atau Sejarah menerusi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Tamadun Islam dan Tamadun Asia (Titas) di universiti.

Perjalanan kita masih jauh dan ilmu yang kita miliki masih lagi cɛtek untuk menjadi seseorang hamba Allah SWT yang bagus, berkualiti dan ditunggu-tunggu ke alam abadi selepas dunia yang sementara ini.

Sumber Nasihat Ustaz

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini