Peng̷emis Di L̷ampu Isyarat M̷akin Ramai, Pend̷edahan Lelaki Ini Buka M̷ata Wargan̷et

Perkara ini bukanlah suatu isu yang baharu tetapi kini semakin ramai peminta sedekah yang mengemis di lampu isyarat. Mesti anda pernah berhadapan dengan pengemis yang mengetuk cermin pintu kereta anda dan kadangkala bertindak agresif.

Terbaharu melalui perk0ngsian portal The V0cket , seorang pengguna Twitter @acaiijawe telah berk0ngsi di Twitter miliknya tentang isu lambakan peminta sedekah di lampu isyarat. Menurutnya, biasanya mereka ini sindiket pengemis dan juga mengaku sebagai seorang muslim tetapi hakikat sebenar sebaliknya.

Bukan itu sahaja, ada juga yang tidak mahu ke pusat zakat untuk menerima bantuan dan bertindak melarikan diri. Malah, para pengemis ini juga tidak akan memberikan nama dan maklumat seperti kad pengenalan serta tempat tinggal kerana tak0t maklumat dapat disemak dalam sistem.

Para pengemis ini juga akan melarikan diri jika mengetahui anda polis atau dari pusat zakat dan pusat kebajikan. Dalam hasil penngkapan sebelum ini, ada pengemis yang berjaya memungut hasil derma lebih RM300 sehari.

Tambahnya, cara terbaik untuk membantu para pengemis ini adalah dengan tidak memberi sedekah kerana yang untung hanyalah bos mereka. Disebabkan memperoleh keuntungan, maka industri ini berkembang dan mungkin juga melibatkan pemerdagangan manusia.

Untuk pengetahuan anda, semua Jabatan Agama Islam Negeri ada peruntukan dalam Enakmen untuk denda dan penjara bagi sesiapa yang memungut derma kecuali dengan kebenaran daripada Majlis Agama. Malah, semua derma akan diserahkan kepada Baitulmal.

Perk0ngsian tersebut mendapat perhatian warganet dan rata-rata turut berk0ngsi pengalaman berdepan dengan para pengemis ini yang bersikap kurang ajar jika tidak memberikan sedekah.

Malah, ada juga yang mengatakan para pengemis ini turut pandai memilih dengan meminta sedekah pada orang yang menaiki kereta mewah. Ada juga warganet berk0ngsi detik cemas apabila cermin pintu kereta diketuk.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

SUmber: V0cket, Twitter acaiijawe Via Mytv Viral