Pendvduk Kampung Ded4h k4tak Rasanya Lagi Sedap Daripada Ayam!

Katak merupakan antara haiwan yang paling menggelikan buat ramai individu. Dulu-dulu time zaman sekolah, mesti korang pernah kan pakai kasut lepas tu rasa ada benda lembik dalam kasut tu. Bila tengok, rupanya ada kat4k weh.!

Kalau katak kecil je dah boleh buat kita geli-geleman, apatah lagi kalau katak yang bersaiz besar macam b4yi manusia ni. Menurut Daily Star, katak besar tersebut telah ditemui oleh penduduk di kawasan pinggir Honiara, Kepulauan Solomon

Gambar-gambar haiw4n amfibia itu juga telah viral di media sosi4l. Difahamkan, katak itu ditemui oleh pemilik kilang kayu, Jimmy Hugo yang pada ketika itu sedang membVru b4bi Iiar.

Katak tersebut dikatakan mempunyai berat 1 kilogram dan badannya juga nampak sado. Haiwan ini dikatakan merupakan spes!s kat4k Cornufer guppyi. Jimmy mengatakan katak tersebut merupakan katak yang paling besar yang pernah dilihatnya.

Penduduk kawasan itu memanggil h4iwan tersebut ‘ayam belukar’ dan mereka juga mendkwa rasanya lebih sedap daripada ayam! Namun, katanya, bukan senang nak tangk4p haiwan ni.

Sebelum ini, Jimmy berjaya mengambil gambar kat4k terbabit sebab pada ketika itu, dua ek0r anj!ng telah menangk4p haiwan amf!bia ini. Walau bagaimanapun, katak terb4bit dikatakan telah m4ti ketika ditemui jadi, orang kampung di situ memut0skan untuk memakannya.

Jimmy turut berkata yang mereka akan memastikan katak besar itu hidup jika mereka menemui spesies itu lagi pada masa hadapan. Untuk pengetahuan semua juga, katak Cornufer guppyi ini merupakan antara katak yang terbesar di dunia. Spesies ini lazimnya ditemui di New Britain, Kepulauan Bismarch dan Pulau Solomon.

Namun, sayangnya, katak-katak ni semakin berkurang bilangannya disebabkan pembalakan dan aktiviti lain di habitat semula jadi mereka. Selain itu, mereka juga teranc4m ak!bat bahan kim!a yang terdapat dalam sabun basuh pakaian yang digunakan oleh penduduk yang mencuci baju di sungai berhampiran.

Sumber: Daily Star

Via LM

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini