Pemilik Kender̷aan Bernombor Plat ‘Fancy’ Boleh Didend̷a Tid̷ak Lebih RM3,000 Jika BersaI̷ah

Umum ramai mengetahui penggunaan nombor plat ‘fancy’ pada mana-mana kenderaan adalah diIarang serta saIah dari segi undang-undang jalan raya Malaysia.

Namun, masih ramai yang berdegil tetap menggunakan nombor plat pelbagai jenis reka bentuk sehingga menyukarkan pelbagai pihak untuk mengenal pasti nombor pendaftaran jika kenderaan tersebut terlibat dalam apa-apa ins!den.

Jabatan Pengangkutan Jalan Raya telah memuat naik peringatan di Facebook rasmi mereka mengenai kesaIahan penggunaan nombor plat ‘fancy’, kabur atau mengelirukan ini.

Tambah pihak JPJ lagi, orang ramai dinasihatkan untuk mematuhi peraturan bagi memasang nombor pendaftaran kenderaan mengikut spesifikasi yang ditetapkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

Pemilik kereta bakal diambil tindakan untuk ditemu siasat oleh JPJ. Jika didapati bersaIah, pemilik bakal dikenakan huk0man tidak kurang RM300 dan tidak lebih RM3,000 di bawah Seksyen 14 (4) APJ 1987.

Orang ramai juga disarankan untuk melaporkan mana-mana kenderaan yang memasang nombor pendaftaran yang mengelirukan, kabur atau ‘fancy’ di email aduantrafik jpj.gov.my bersama gambar kenderaan dan butiran lain yang berkaitan bagi memudahkan pihak JPJ mengambil tindakan.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber diambil dari The V0cket, Facebook JPJ Malaysia

Kredit: Mytv Viral