Tertuk̷ar ketika B̷ayi, pasang̷an kemb̷ar baru tahu lepas 20 tahun diI̷ahirkan

Kisah ‘Puteri Yang Tertukar’ bukanlah sekadar drama sinetr0n yang pernah kita tonton di kaca televisyen. Siapa sangka h4l tersebut juga berIaku di dalam negara apabila pasangan kemb4r tertvkar dengan seorang b4yi kira-kira 20 tahun lalu.

Menerusi Bernama, lnslden tersebut berlaku kira-kira 20 tahun yang lalu disebabkan kecu4ian petugas kesih4tan di h0spital Universiti Sains Malaysia, (HUSM), Kubang Kerian.

HaI tersebut hanya disedari selepas Adryani Iwani Ibeni Yanin, 20, ‘kembarnya’ Adryana Iwani, 20, dan kembar sebenarnya Noratirah Husin, 20, pada September tahun lalu selepas ujian asld deokslrib0nukleik (DN4) dilakukan.

Sedar ada gadis wajah seiras ketika di tingkatan 4.

Menurut Adryani Iwani, haI tersebut terb0ngkar bermula ketika dia pergi ke kem m0tvasi semasa di tingktan 4 apabila bertemu dengan pelajar dari sekolah lain yang memaklumkan mempunyai wajah seiras dengan rakan mereka, Noratirah.

“Saya kemudian meminta gambar Noratirah daripada pelajar itu sebelum dia berkongsi akaun Instagram (IG) Noratirah yang dikatakan seiras dan sebaya dengan saya.”
“Apabila saya maklumkan perkara itu kepada kakak, dia mengiakan persamaan ketara wjah kami, namun mama (panggilan untuk ibu) berpandangan sebaliknya menyebabkan saya tidak ambil peduli selepas itu dan menganggapnya seperti pelandvk dua serupa,” katanya kepada sumber

Tarikh l4hir pun sama

Namun, pada tahun 2019, mereka telah bertemu secara tidak sengaja ketika pergi ke Karnival Jom Masuk U, dan di sana masing-masing hanya memandang sesama sendiri kerana terkejvt memandangkan wajah mereka benar-benar sama.

Lebih mengej0tkan apabila tarikh lahir mereka juga sama selepas rakan mereka menghantar gambar sambutan hari lahir Noratirah pada ulang tahun kelahlrannya.

“Saya terkejvt, sebelum ini hanya dengar daripada kawan-kawan kata ada orang muka sama dengan saya, sekali tengok, eh…betullah ada orang muka serupa dengan saya. Belum pernah lagi saya berhadapan dengan perkara sedemikian,” katanya.

Berhubung melalui IG & setuju buat uji4n DN4

Tak lama selepas itu, Noratirah telah menghubungi Adryani Iwani menerusi Instagram dan bermulalah perbincangan mereka untuk membuat uji4n DN4.

Pelajar Dipl0ma Kejururawatan berkenaan menjelaskan, uji4n DN4 itu dilakukan menggunakan sampel dar4h membabitkan dirinya, ibunya,Siti Aminah Ismail,66, Adryana Iwani, Noratirah dan ‘bapa’ Noratirah, Husin Omar.

“Apabila keputusan keluar, kami amat terkejvt terutama mama yang terduduk dan menangls selepas mengetahui keputusan uji4n DN4 ialah 99.99 peratus menunjukkan saya dan Noratirah ialah pasangan kemb4r, anak kepada Ibeni Yanin Mohd Salleh dan Siti Aminah.”
“Adryana Iwani yang sebelum ini didaftarkan sebagai pasangan kembar saya pula ialah anak kandvng kepada Husin Omar dan Rahmah Isa (meninggal dunia pada 2018) yang sebelum itu membesarkan Noratirah,” ujarnya.

Kecu4ian petvgas kesihatan

Kakak kepada pasangan kemb4r ini, Ayu Haryani, 42 memaklumkan yang pada awalnya ibu mereka amat terkejvt dan tidak dapat menerima keadaan tersebut sehingga terduduk, namun segalanya sudah seperti biasa semula.

Tambahnya lagi, ibu mereka tidak mengesy4ki apa-apa memadangkan ketika b4yi, kedua-dua b4yi diletakan tag nama ibu ‘Siti Aminah Ismail’ dan tidak menyngka bahawa b4yi telah tertukar.

Ayu Haryani juga memberitahu berdasarkan rek0d pada sijil kelahiran, Noratirah dilahirkan pada 1.14 pagi, diikuti Adryana Iwani (1.27 pagi) dan kemudiannya Adryani Iwani (1.34 pagi).

Tetap anggap Adryana Iwani sebagai ahli keluarga

Walau bagaimanapun, mereka tetap menganggap Adryana Iwani sebagai ahli keluarga mereka dan memintanya untuk terus tinggal bersama keluarga.

“Ibu kand0ngnya pula sudah tiada manakala ayahnya menlnggal dunia selepas dua bulan ujian DN4 diketahui,” katanya.

Manakala, Noratirah yang sebelum ini tinggal bersama ‘ayahnya’ juga telah tinggal dengan mereka sejak Januari lalu.

Mereka juga bercadang ingin mengambil tindakan und4ng-und4ng diatas kecu4ian yang berlaku dan dalam proses melantik pegu4m untuk menguruskan perkara ini.

“kesian arwh mak dia,sampai kesudah xtau dan x jumpa anak kandvng sebenarnya”

Sumber: Bernama (Mohd Afiq Zulkifli), Facebook Adryani Iwani, kredit foto Bernama

Via omm

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini