Pilu, panggilan ‘mak’ tak bersahut, rupa-rupanya sudah 7 bulan ibu tiada – Wanita Ini Tidak Pernah ‘skip’ Ziarah Rumah Arw4h Ibu

Tiada lagi kelibat sos0k wanita tua yang duduk di kerusi r0da sambil dibelai anak-anak yang setia menjaga tanpa sedikit pun keluhan.

Lebih sebak, rumah yang menjadi tempat adik-beradik membesar dan berkumpul ibarat hilang serinya selepas pemɛrgian insan yang bernama ibu.

Video yang dikongsi wanita ini di media sosi4l saat dia menziarahi rumah arw4h ibunya, benar-benar menggamit rasa sayµ warganet lebih-lebih lagi disulami lagu Kali Terakhir Ku Lihat Wajahmu dendangan Uji Rashid.

Lebih sɛbak apabila kedengaran wanita berkenaan memanggil dan mencari-cari ibunya yang sudah tiada, tanda rindu yang tak berpenghujung.

Menurut wanita bernama Nor Hidayah Johari, ibunya Hawa Yang meningg4l dunia pada September tahun lalu selepas empat hari dirawat di hospital.

Sungguhpun tujuh bulan telah berlalu, namun semuanya masih jelas dalam ingatan Nor Hidayah saat pemɛrgian arw4h ibu.

“Kami adik-beradik bergilir jaga mak, dia tak boleh berjalan sejak dua tahun lalu. Arw4h ayah dah meningg4l pada 2016. Ogos tahun lalu, sepatutnya giliran saya yang jaga selepas kakak sulung.

“Masa tu memang risaµ sangat-sangat dekat mak sebab dia ada masalah paru-paru, selain s4kit kaki. Nak dijadikan cerita, oksigɛn mak menurun dan kakak terus call ambulans. Mak dikej4rkan ke Hospital Teluk Intan,” cerita wanita berusia 34 tahun ini.

Tambah Nor Hidayah, dia dan adik-beradiknya tidak senang hati menantikan perkembangan daripada ibu mereka memandangkan tiada sesiapa dibenarkan untuk menemani, tambahan pula ibunya tidak mempunyai telefon bimbit.

“Saya duduk dekat Teluk Intan juga, jadi saya beli sebuah telefon bimbit, minta pengawal keselamatan tolong beri kepada mak. Hari kedua mak di hospital, baru dapat cakap dengan mak.

“Hari ketiga, mak tunjuk perkembangan p0sitif. Dia berselera makan, boleh bersembang macam biasa. Tapi masa tu mak sempat pesan, kalau dia tak ada, dia minta kami adik-beradik selalu berkumpul di rumah mak.

“Hari keempat, kami tak dapat call. Mujur petang tu dapat buat video call. Masa tu mak nak buka topɛng oksigɛn dia seolah-olah nak bercakap sesuatu kepada kami.

“Awal pagi hari kelima iaitu Khamis, dalam pukul 3 pagi, doktor beritahu mak dah tak ada,” ceritanya dalam nada sɛb4k.

Nor Hidayah yang merupakan anak kelapan daripada sembilan adik-beradik berkata, apa yang membuatkan mereka sedih dan terkilan adalah kerana tidak dapat menyempurnakan jɛn4zah ibu kesayangan.

“Memang sedih sangat… namun apabila nurse beritahu, mak ‘pɛrgi’ dalam keadaan yang baik iaitu saat genggam erat telekung, ia jadi pengubat hati.

“Walaupun sedih, kami puas kerana sempat berbakti, dapat jaga sepenuhnya sejak dia j4tuh s4kit dan tak boleh berjalan.

“Cuma Ramadan tahun ini tak seperti sebelumnya. Dulu rutin saya setiap hari akan bangun pukul 4 pagi, bersihkan dan siapkan mak untuk sahur, solat Subuh dan berpuasa.

“Saya tak boleh tengok bilik khas dia di rumah saya. Masih terasa seperti dia ada, teringat momen mandikan dia, g0sok kakinya dan siapkan dia,” ujarnya lagi.

Nor Hidayah berkata dia dan adik beradiknya tidak pernah g4gal untuk pergi ke rumah peninggalan arw4h ibu mereka secara bergilir-gilir, sebagaimana yang diamanatkan sebelum wanita itu menghɛmbuskan naf4s terakhir.

“Tak ada siapa duduk di rumah mak tapi kami tetap datang gilir-gilir untuk kemas, siram pokok bunga dan berkumpul adik-beradik. Kami nak tunaikan seperti amanat arw4h mak.

“Memang air mata sentiasa tµmpah kalau masuk rumah mak. Buka pintu, nampak seolah-olah dia ada dekat dapur, dekat tempat dia selalu duduk. Rumah sentiasa kemas macam ada orang. Kami pasang alunan ayat suci al-Quran 24 jam, sebagaimana masa mak masih ada.

“Apabila ziarah ke kµburnya, masih tak percaya yang mak dah tiada,” ceritanya lagi.

Tidak menyangka perkongsiannya meraih sehingga lebih 600,000 jumlah tontonan di aplikasi TikT0k, Nor Hidayah berkata dia turut terharµ apabila membaca komen daripada netizen.

“Ada yang cakap terima kasih sebab ingatkannya, kerana lambat laun semua akan rasa momen seperti video itu.

“Salah satu komen menyentuh hati saya, apabila ada yang kata dia guna G00gle Map untuk tengok rumah pµsaka peningg4lan ibu bapanya. Saya bersyukur sebab saya masih boleh datang ke rumah mak untuk lepas rindu.

“Ada juga yang komen, mereka tak kenal pun mak tapi menangis teresak-esak selepas tengok video tu.

“Saya mohon pada anak-anak yang masih ada ibu dan ayah, hargai mereka, ciptalah momen yang akan buat kita ingat sampai bila-bila. Tak lupa, terima kasih kerana mendoakan mak dan sedekahkan Al-Fatihah,” akhirinya.

Sumber nasihatustaz.net

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini