Pakcik ni sanggup “Cari Mask” dalam longg0kan smpah, Takvt kena komp0un

MALAYSIA: Datuk Seri Ismail Sabri yang merupakan mnteri kanan klvster keselamatan sebelum ini telah memaklumkan bermula 1 ogos lalu orang ramai wajib memakai pelitup muka atau mask ketika berada di tempat awam.

Perkara ini terpaksa dibuat oleh ker4jaan selepas mendapati orang ramai terlalu mengambil mudah mengenai pemakaian pelitup muka dan penjrakan fizikal di tempat awam.

Jadi dengan melaksanakan peraturan tersebut ia dapat mengawal dan mendidik masyarakat agar lebih mematvhi ar4han dan SOP yang telah ditetapkan oleh ker4jaan berdasarkan kepada nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia.

Namun harga mask yang tidaklah murah sehingga ada orang susah dikatakan terpksa mencari pelitvp muka tersebut di dalam long0kan sampah.

Kami tidak tahu sejauh mana kebenaran perkara ini, namun sekiranya betul amatlah mnyedlhkan hati ini apabila mengetahui perkara itu berlaku. Di media soslal ada yang pert!kaian kes0hihan perkara tersebut.

Tetapi sekiranya kita fikir pasti akan ada yang buat benda tu sebab kesemp!tan hidup. Dan mereka ini tidak terdedah kepada maklumat kerjaan yang mana pelitup muka tidak boleh dikongsi.

Pelbagai re4ksi di berikan di dalam tweet tersebut. Namun apa yang kami boleh katakan adalah sekiranya ker4jaan memahami rakyat marhaen kami berharap suatu hari nanti ker4jaan menyediakan mask muka untuk rkyat yang tidak berkemampuan.

Bayangkan keluarga yang kurang senang mempunyai anak ramai yang bersekolah. Berapa banyak k0s terpksa mereka keluarkan untuk membeli mask. Jadi fikir-fikirkanlah

PDRM sudah mula mengambil t!ndakan

SUNGAI PETANI: Mulai hari ini, p0lis tidak lagi memberi nasihat atau am4ran kepada orang ramai atau pemilik prem!s yang mengabaikan prosedvr operasl standard (SOP) penc3gahan C0v-19 yang ditetapkan.

Mereka yang didapati tidak mematuhi S0P atau mengabaikan langkah penc3gahan ditetapkan ker4jaan akan dik0mpaun RM1,000.

Pengarah Jabatan Penc3gahan Jen4yah dan Keselamatan K0muniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim, berkata tindakan tegas itu terpksa diambil berikutan masyarakat mula mengabaikan pematuhan SOP.

“Kita bimbang melihat ramai yang tidak mematvhi SOP dan ini dikhvatiri akan menyebabkan penlngkatan k3s C0v-19,” katanya di Sekolah Latihan Asas Kepolisan Kuala Muda, hari ini.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pihaknya bimbang kes harian C0v-19 terus menlngkat terutama membabitkan penularan dalam negara. Jumlah k3s aktif semalam menlngkat kepada 130, melebihi 100 yang dicatatkan pada 19 Julai lalu.

Mengulas lanjut, Zainal Abidin berkata, pemantauan polis di beberapa lokasi antaranya premls makanan, perniagaan, masjid dan rumah ibadat, stesen pengangkutan awam, majlis keraian, tempat riadah dan pusat tumpuan lain mendapati orang ramai mulai mengabaikan asp3k penj4rakan soslal.

Katanya, antara aspek pelanggaran S0P yang dikesan ialah tiada laluan keluar masuk yang ditetapkan pada premis tertentu, tiada kod QR atau mengambil butiran pelanggan seperti pemerlksaan suhu badan, nama dan nombor telefon. Orang ramai juga dikesan tidak mengamalkan penjrakan soslal terutama di tempat awam selain ibu bapa tidak mengawal pergerakan anak-anak daripada bercampvr dengan individu yang lain.

Sumber:mysumber

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini