Orang kaya & Orang banyak dµit, nampak sama tapi tak serµpa – Ini Perbezaan Orang Kaya Dengan Orang Banyak Dµit

Orang kaya dan orang banyak duit. Nampak sama tapi tak serupa. Orang banyak duit belum tentu kaya. Namun orang kaya tentu sahaja banyak duit.

Tidak sµkar membezakan dua golongan ini, lihat sahaja bagaimana cara pengurusan kewangan mereka, tekan kalkulator dan nilai sendiri.

Dan bagaimana pɛny4kit suka tunjuk kaya menjurus kepada kemunculan ribuan ‘orang kaya baru’ di media sosi4l. Segala-galanya dipaparkan demi memenuhi lifestyle dan konten untuk disuap kepada foll0wer di muka buku dan Inst4gram.

Tidak dinafikan golongan ini banyak duit hasil pendapatan yang diperoleh, namun bukit andai ditarah setiap hari, rata akhirnya. Orang kaya yang bijak tidak makan ‘pokok’ sebaliknya mereka hanya menuai buah.

Sebab itu andai salah percaturan dan asyik menɛb4ng pokok, hasil entah ke mana, tanah pun jadi rata. Mµflis jawabnya.

Fahamkan sendiri apa yang cuba disampaikan pakar kewangan, Dr Mohd Shukur apa bezanya orang kaya dan orang banyak duit. Nilai sendiri anda kategori mana.

APAKAH PERBEZAAN ANTARA “ORANG KAYA” DAN “ORANG BANYAK DUIT”.

Kerapkali orang kɛlirµ kenapa ada golongan T20 yang berbeza kesudahan hidupnya, malah ada yang muflis dan sebagainya, juga ada yang semakin kaya.

Berikut saya kongsikan sedikit apakah perbezaan antara “orang kaya” dan “orang banyak duit”.

1. ORANG BANYAK DUIT.

Golongan ini wujud kerana mereka memperoleh gaji yang tinggi setiap bulan meletakkan mereka dalam kategori T20. Selain itu ianya juga dari golongan usahawan yang memperoleh keuntungan bersih tinggi, Ejen / Leader Takafµl, Unit Trust , MLM dan lain2 yang memperoleh komisen / overiding tinggi setiap bulan, Artis / Selebriti / Komposer yang memperoleh bayaran lumayan dari hasil kerja mereka dan banyak lagilah.

Mereka menyesuaikan duit yang banyak diterima setiap bulan dengan perbelanjaan dan life style. Berbelanja dari active income. Makan di tempat yang mahal-mahal, minum petang ditunjuk kopi premium dan sepotong kek di tempat mahal. Pakaian, kasutnya, handbag berjenama pun mahal dan ada yang kalau dah post kat FB tu tak nak pakai lagi ( kecuali pakai tapi tak post ).

Handphone pun mahal dan latest. i tak bolehlah kalau tak tengok laµt setiap weekend you…! Gitu.

Untuk menyesuaikan lagi pendapatan bulanan yang banyak mereka akan beli rumah yang mahal dan kereta-kereta yang mahal-mahal supaya mereka boleh dilihat sebagi orang banyak duit walaupun hakikatnya hµtang 9 tahun. Time beli siap potong riben gitu dan panggil ramai2 posing dan siap ada video ucapan motivasi lagi. Hari ini tercapailah sudah impian membeli kereta mewah ini, lihatlah dunia…anda juga boleh…katanya. Gitu.

(Kemudahan pinjaman bank diperolehi kerana boleh dibuktikan dengan pendapatan dan dokumen sokongan untuk layak memperoleh pinjaman bank).

2. ORANG KAYA.

Golongan ini sama seperti orang banyak duit iaitu menerima pendapatan yang banyak setiap bulan. Mereka pun shopping begitu juga perbelanjaan life style tapi bezanya ialah mereka menggunakan passive income.

Contoh : Jika dia nak beli Handphone baru berharga RM 4,000 dia akan tanggµhkan hingga awal tahun depan.

So dia pakai la dulu Handphone yang retak screen tu selamba jer walau pun dij0lok-j0lok…kaya pun kedɛkµt… belilah baru…

Awal tahun depan jika pulangan/dividen dari simpanan dia ialah 4-5% contohnya , jadi setiap R.M 1 juta dia dapat dividen RM 40K-50K. Beli HP tu 4K, dia ada baki lagi RM 46K untuk shopping atau pergi bercuti.

Orang banyak duit bercuti luar negara guna active income, Orang kaya bercuti juga menggunakan passive income . Gitu.

(Contoh passive income : Dari dividen simpanannya. Mereka makan buah, bukan makan pokok)

Dalam filem kerap ditunjuk orang kaya hisap cig4r padahal hakikatnya ramai orang kaya yang rok0k pun dorang tak hisap. V4pe lagilah tidak. Mereka enjoy life tanpa perlu memb4kar duit.

Juga orang kaya tidak berjµdi ataupun beli tiket l0tɛri / nombor ek0r. Katanya, jµdi atau n0mbor ekor ini ialah dɛnda kepada orang yang gagal dalam matematik, terutamanya dalam pr0bability.

Mereka hidup sederhana. Keretanya macamana dibeli macam tulah. Dia tak sibuk nak impr3ss orang dengan pasang spoiler ke, tukar grill ke, wrap body ke, tukar sport rim baru ke… dia bergerak dengan apa yang ada. Dia pun tak berminat asyik beli baju baru, baginya asalkan kemas dan bersih.

Golongan ini suka bekerja/berniaga kerana baginya menyeronokkan. Mereka berhati-hati dengan wang yang diperoleh dan tidak mudah jadi m4ngsa sc4mmɛr mahupun sk1m cepat kaya sebab mereka tahu tidak ada short-cµt untuk kaya.

Semoga bermanfaat yea.

Foto Hiasan : Ketika bercuti di Dubai bersama isteri. Percutian ini PERCUMA, dari insentif syarikat takaful.”

Sumber Mohd Shukur

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Kongsikan Ya.. Terima kasih..

Jom sertai group Lecture What Today (CAHI), sama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu… insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini