“Nak bayar guna apa?”, Tak Pakai Pelitup Muka, Gelandangan Dik0mpaun Sampai RM2,000

Sejak penularan pandemlk C0VID-19, pihak kerajaan mengambil langkah berjaga-jaga dengan cara melaksanakan prosedur op3rasi standard (S0P) untuk membendung C0VID-19.

Antara tindakan yang dikenakan adalah k0mpaun bagi individu yang gagal mematuhi S0P yang telah ditetapkan.

Nak dijadikan cerita baru2 ini, kec0h di media sosial apabila seorang pengguna Twitter elfucir memuat naik sebuah video memaparkan golongan gelandangan dikenakan kompaun sebanyak RM2,000 kerana tidak memakai pelitup muka di t3mpat tidur mereka.

“Saman gelandangan RM2,000, mereka nak bayar pakai apa?”

Namun apa yang lebih mengejutkan adalah, ada segelintir mereka yang dikompaun tetapi tidak mempunyai wang untuk membeli tilam dan hanya menggunakan kotak untuk tidur.

Berikutan itu, netizen memberi reaksi terkejut terhadap perkongsian berkenaan dan tidak bersetuju dengan kompaun yang dikenakan terhadap mereka.

Netizen menganggap tindakan itu tidak patut dilakukan dan jika golongan itu boleh menjelaskan kompaun sebanyak RM2,000, sudah tentu mereka tidak akan menjadi gelandangan.

Kejar KPI ke?

Saman gelandangan, ingat dia ada rumah ke?

Tugas dan amanah apa macam ni, hilang respect

Ni lah jadinya kalau budi bicara ke laut

Tak boleh fikir keadaan orang lain

Difahamkan lokasi kejadian ini berlaku di Pudu, Kuala Lumpur di mana tempat tersebut sememangnya kerap menjadi pilihan gelandangan untuk tidur secara beramai-ramai.

Video :

Atau Klik disini untuk tonton video

Sumber: Twitter elfucir

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini