Seorang MusIim & Juga Hafiz al-Quran – Ini 11 Fakta Mengenai Khaby Lame Yang Jarang Diketahui Umum

Mempunyai pengikut di media sosial paling ramai, TikT0kers terkenal, Khaby Lame menghiburkan orang ramai dengan hanya menggunakan mimik muka.

Nama sebenarnya Khabane Lame, seorang warga Itali menjadi fen0mena di aplikasi kesukaan ramai, TikT0k.

Mempunyai lebih 147 juta pengikut, pemuda berusia 22 tahun itu mempunyai paling banyak pengikut di media sosi4l seluruh dunia.

Dia mulanya menjadi tµlar apabila muat naik video memberi reaksi selamba kepada satu video tutorial mengupas pisang menggunakan pisaµ. Jika tutorial itu menggunakan pisau, dia hanya mengopek pisang tersebut menggunakan tangan.

Menurut laporan media tempatan, baru-baru ini Lame menyingkirkan personaliti dan penari media sosial Amerika, Charli D’Amelio sekali gus bergelar individu dengan pengikut paling ramai di TikT0k.

Lame menjadikan terkenal walaupun videonya itu tanpa sebarang dialog, hanya menggunakan wajah dan mulutnya sahaja untuk memberi reaksi kepada sesuatu video tutorial.

INI 11 FAKTA MENGENAI KHABY LAME

1. Lame bukan sahaja penganut agama Islam tetapi juga seorang penghafal (hafiz) Al-Quran. Seorang Muslim dan hidup dengan mengamalkan ajaran Islam.

2. Dilahirkan di Senegal namun dibesarkan di Itali.

3. Dihantar untuk mendalami al-Quran di sebuah sekolah berhampiran Dakar, Senegal dan menjadi hafiz ketika berusia 14 tahun.

4. Sebelum mendedahkan agamanya, Lame telah mendapat sokongan daripada pengikut Islamnya selepas secara terbuka menunjukkan sokongan terhadap perjµangan Palest1n.

5. Lame setakat ini mengumpulkan sejumlah 147 juta pengikut di TikT0k, mengatasi D’Amelio yang mencatatkan 144.2 juta pengikut.

6. Dia yang merupakan seorang pekerja kilang, hilang pekerjaan akibat p4ndemik C0v1d-19 pada Mac 2020.

7. Apabila bapanya menggesa dia memohon kerja lain, dia menghabiskan berjam-jam setiap hari dengan memuat naik video di TikT0k.

8. Kandµngan video Lame sering mencuit hati pengguna TikTok kerana sindiran dan reaksi lucunya terhadap ‘life h4cks’ yang dianggap terlalu rµmit.

9. Menurut laporan Courier Area of Sera, Lame sudah merangka beberapa projek untuk menjamin masa depannya kerana tidak mahu terus leka dalam populariti yang ada sekarang.

10. Dia juga berhasrat untuk menolong ibu bapanya yang berhijrah ke Itali ketika dia berusia setahun. Lame tidak malµ untuk menunjukkan kawasan tempat tinggalnya kerana disitulah tempat dia membesar.

11. Lame tidak menyangka akan menjadi terkenal ketika membuka akaun TikT0knya dahulu. Hal ini kerana, aplikasi itu hanya untuk menghilangkan keb0sanan ketika menjalani yang ‘l0ck d0wn’ ditetapkan.

HANYA MENGGUNAKAN MIMIK MUKA

Khabane menjadikan terkenal walau pun videonya itu tanpa sebarang dialog, hanya menggunakan wajah dan mulutnya sahaja untuk memberi reaksi kepada sesuatu video tutorial.

Sebelum ini dia sememangnya sudah terkenal kerana sudah mempunyai 3 juta pengikut sebelum video mengopek pisang tersebut dan menjadikannya antara 100 orang Tikt0kers teratas terkenal.

Siapa sangka, dengan hanya menggunakan mimik muka tanpa mengeluarkan suara, Khaby Lame mampu menjadi terkenal dan memperoleh pendapatan yang lumayan.

Sumber Olhar Digital

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini