Mus May & Que Haidar K0ngsi Pengalam̷an Bekerj̷a Dengan M̷amat Kh̷alid

Mamat Khalid telah meninggaIkan kita. Allahyrham difahamkan pengsan di restorannya, Sarang Art Hub di Tanjong Malim, sebelum dikejarkan ke hospital dan disahkan meninggaI dunia di sana.

Ucapan takziah dan selamat tinggal memenuhi ruang media sosial dari rakyat Malaysia mahupun rakan artis. Pemergian allahyrham telah meninggaIkan kesan kepada seluruh peminat filem tanah air.

Sebahagian rakan artis dan penggiat seni tanah air turut berk0ngsi cerita dengan orang ramai mengenai peribadi arwh Mamat Khalid dan bagaimana arwh telah meninggaIkan kesan kepada mereka.

Antaranya adalah Mus May, di dalam hantarannya di Facebook, Mus bercerita bagaimana watak kecilnya di dalam filem Hantu Kak Limah telah meninggaIkan impak yang besar kepada umum.

“Dua bulan selepas saya keluar dari hospital 2017, saya ditawarkan watak Bapak Bunian. Untuk scene saya sho0ting di kawasan Kuala Kangsar & Taiping sekitar November 2017.

“Saya awal-awal beritahu pada abang mamat yang saya ada problem sikit bab ingatan ni. Dia cakap tak apa, abang faham. Dia cakap watak ni abang memang nak bagi kamu. Arwh memang tak beri tekanan langsung pada saya. Tak ada banyak kali take pun. Sebab dia faham keadaan saya time tu.

“Saya betul-betul tak sangka. Watak kecil saya dalam HKL tu beri impak yang besar, yang orang akan ingat sampai bila-bila ‘Per..Per..’” katanya.

Di akhir catatan di Facebook, Mus mengucapkan terima kasih kepada arwh Mamat Khalid yang telah memberi peluang kepada beliau untuk berlakon dan baginya, pemergian arwh umpama hilangnya satu bintang.

Selain daripada Mus, rakan artis yang turut berk0ngsi cerita mengenai arwh adalah Que Haidar atau lebih dikenali orang ramai dengan watak Amy Mat Piah yang dipegangnya sewaktu berada di bawah arahan Mamat Khalid dalam filem Rock Oo!

Menulis di laman Twitter, Que berkata bahawa jasa Mamat Khalid tidak boleh dilupakan, baginya arwh adalah antara pengarah awal yang membantunya berkembang menjadi pelakon yang baik.

“Antara director terawal yang mengesan bakat saya. Bermula dengan 1 commercial Putrajaya dan seterusnya menghadiahkan saya Amy Mat Piah juga Deris. Al fatihah untuk Abang,” katanya di laman Twitter.

Pengalaman membawa watak Amy Mat Piah pernah diceritakan oleh media tempatan apabila Mamat Khalid sendiri akui bahawa dia pernah memarahi Que di set pengambaran kerana berlakon seperti ‘kayu jenis baharu’.

Namun pengalaman itu telah berjaya mencorakkan Que, Mus dan ramai lagi pelakon serta rakan artis yang pernah bekerjasama dengannya.

Allahyrham Mamat Khalid menghembuskan nafas terakhirnya di usia 58 tahun dan meninggaIkan seorang isteri, Hasmah Hassan serta lima orang anak. Arwh adalah individu yang cukup disegani dalam dunia perfileman tempatan dan karya-karyanya sering mendapat tempat di kalangan peminat tempatan.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber diambil dari The V0cket, Facebook Mus, Twitter Que

Kredit: Mytv Viral