Fen0mena An3h..Mlsteri Hujan Mer4h, Membingunkan Pengk4ji

PADA 25 Julai 2001, bumi Kerala di India bertukar m3rah selepas dibasahi ‘hujan d4rah’ selama sebulan. Fenomena aneh ini dilaporkan pernah berlaku di tempat yang sama pada tahun 1986. Malah, beberapa kali selepas itu masih berlaku hujan d4rah di daerah tersebut.

Menurut penduduk tempatan, sebelum kejadian aneh itu berlaku, mereka dikejutkan dengan cahaya kilat dan dentuman gu.ruh di langit. Kemudian, diikuti air hujan berwarna merah yang turun dengan lebatnya hingga menyebabkan pakaian mereka juga berubah menjadi merah seperti terkena d4rah.

Setiap mililiter air hujan ini mengandungi sembilan juta zarah merah dan dianggarkan sebanyak 50 ribu kilogram zarah berwarna itu telah jatuh bersama hujan merah. Agak aneh kerana hujan merah ini kebanyakannya hanya turun di kawasan tersebut.

Sejak itu, para saintis sentiasa mengkaji dan mengemukakan teori berkaitan hujan paling aneh dalam sejarah meteorologi ini. Pada awalnya, para saintis menyimpulkan bahawa hujan merah itu adalah disebabkan debu dari gurun pasir di Arab yang dibawa oleh tiupan angin dan jatuh di Kerala.

Bagi Dr. Godfrey Louis, ahli fizik dari Universiti Mahatma Gandhi di Kerala, beliau tidak setuju dengan teori tersebut. Pada pendapatnya, pengangkutan atmosfera seperti badai debu tidak mampu menjelaskan fenomena ini.

Dr. Godfrey telah mengumpulkan air sampel hujan merah itu untuk kajiannya. Apabila dilihat di bawah mikroskop, beliau mendapati air hujan merah itu tidak berdebu. Sebaliknya, ia terdiri daripada sel biologi, seakan material daripada bentuk kehidupan di luar angkasa.

Beliau juga melakukan eksperimen dengan suhu yang berbeza untuk melihat apakah sel dalam air hujan itu akan memberi respons. Ketika suhu dinaikkan, lebih banyak reaksi aktiviti yang kelihatan.

Secara logiknya, kehidupan bumi yang normal akan m4ti pada suhu dan tekanan yang terlalu tinggi. Anehnya, sel-sel merah itu bertambah aktif dan terus berkembang meskipun dalam keadaan suhu yang ekstr3m. Bahkan, tidak ditemui sebarang bukti kewujudan DNA dalam sel-sel yang membi4k.

Daripada eksperimen itu, Dr. Godfrey menyimpulkan bahawa zarah merah yang turun di Kerala itu adalah berasal daripada luar bumi. Ini diperkuatkan lagi dengan bunyi l3tupan dan cahaya kil4t yang dilihat beberapa jam sebelum hujan merah itu turun.

Dia berandaian bahawa letupan mete0r di udara adalah penyebab dentuman p3tir dan biasan kilat, lalu zarah-zarah merah terbebas dan jatuh ke tanah. Sebahagian mikrob yang dilepaskan bercampur dengan awan dan turun sebagai hujan.

Ramai yang bersetuju dengan teori itu bahawa kemungkinan penyebab hujan merah adalah l3tupan meteor yang menyebarkan sekitar 1,000 kilogram material. Puing-puing ini tidak akan terus jatuh dari stratosfera dan tidak terpengaruh oleh tiupan angin.

Tropica Botanical Garden & Research Institute (TBGRI) yang diarahkan oleh kerajaan India untuk menyiasat fenomena aneh itu mengatakan tidak wujud debu meteor, gunung berapi atau padang pasir dalam hujan merah tersebut.

Sebaliknya, hujan lebat berminggu-minggu sebelum hujan merah turun telah menyebabkan pertumbuhan banyak lumut. Inilah sebenarnya yang bertindak melahirkan sejumlah besar spora ke atmosfera.

Alga spora ini dipercayai faktor yang menyebabkan kemerahan pada air hujan. Namun begitu, ia agak mustahil berlaku kerana tiada bukti jelas dapat menghuraikan bagaimana spora berada di dalam awan.

Bagi memperkuatkan teorinya, Dr. Godfrey telah menghantar sampel zarah merah dari air hujan tersebut untuk dianalisa di Universiti Sheffield, England dan Universiti Cardiff di United Kingdom. Hasilnya, pengkaji juga mengatakan sel dalam zarah tersebut bukan datang dari bumi.

Sumber: https://utusantv.com

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini