‘Mini Dhaka’ Dah Tak Macam Haritu. Tapi Penduduk Rsau Lama2 Makin Ramai Dorang Dtg Tinggal di Situ

Rabu lalu, tul4r beberapa keping gambar yang memaparkan wrga aslng yang didkwa tidak mematuhi PKPD di kawasan Jalan Teratai, Meru berhampiran kilang sarung tangan Top Glove.

Gambar yang dimuat naik oleh seorang individu itu menjadi persoalan ramai selepas ia tul4r di Facebook.

Bagaimanapun situasi itu dikatakan sudah mendapat perhatian pihak berwajib.

Terbaru, tiada lagi kumpulan wrga aslng meIep4k, bersiar-siar atau menunggang basikal dalam jumlah yang ramai di kawasan tersebut sebagaimana sebelum ini.

Menerusi tinjauan jam 6 petang hingga 7 malam tadi, hanya kumpulan kecil wrga asing silih berganti membeli keperluan makanan dari dua lori dan sebuah van di bahu jalan berdepan dengan Taman Bayu berhampiran kilang itu.

Rata-rata mereka berjalan atau menaiki basikal dalam jumlah dua hingga tiga orang untuk membeli keperluan daripada peniaga berkenaan.

Turut kelihatan beberapa kenderaan p0Iis serta p0Iis bermotosikal meronda di sekitar lokasi yang diumpamakan seperti ‘Dhaka’ oleh wrga maya sejak penvIaran gambar terbabit.

Kira-kira jam 6.30 petang, kelihatan pengvat kuasa Majlis Perbandaran Klang (MPK) menghampiri peniaga dan mereka mula mengemas kenderaan serta beredar.

Seorang penduduk tempatan di Taman Bayu yang enggan dikenali berkata, kenderaan menjual bahan ment4h seperti sayur serta makanan itu berada di lokasi pada setiap Rabu serta Sabtu.

Bagaimanapun katanya, penduduk tidak pasti sama ada peniaga itu mendapat kebenaran pihak berkuasa atau tidak.

Risau jumlah semakin bertambah

” Penduduk bimbang, lama-kelamaan jumlah mereka yang datang dan tinggal di sini semakin ramai, tambahan pula k3s C0VlD-19 semakin menlngkat di Klang.

” Satu lagi ksIamatan keluarga, jika anak atau isteri ke mana-mana, pulang agak lewat..saya pasti tunggu mereka di pagar rumah untuk memastikan ksIamatan mereka,” katanya ketika ditemui.

Sementara itu, Penghulu Mukim Kapar, Jamil Jemain berkata, masyarakat setempat bimbang dengan penlngkatan dan penvIaran kIuster perkilangan dan industri terutama di Meru.

” Pndemlk C0VlD-19 semakin gan4s dan tidak terkwal, kita perlu kerjasama semua pihak.

” Jadi, kami harap, agar kilng-kilng di Meru mematuhi arhan dan Prosedur Operasi Standard (S0P) yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, pemantauan dan penguatkvasaan P0Iis Diraja Malaysia (PDRM), Majlis Perbandaran Klang (MPK) serta semua pihak bertnggungjawab juga diprtlngkatkan.

” Bila isv ini sudah tular, kami nampak pihak berkuasa lebih kerap membuat r0ndaan dan pemantauan. Semoga usaha ini berterusan,” katanya.

Terdahulu, p0Iis sentiasa menjalankan pemntauan di sekitar Jalan Teratai, Meru yang didkwa dipenuhi wrga aslng sehingga digeIar ‘mini Dhaka’ seperti yang ditularkan di media soslal pada Jumaat.

Ketua P0Iis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh berkata, operasi dan pemantauan sentiasa dijalankan di kwasan berkenaan.

” Pada 1 hingga 9 Julai, p0Iis bersama Majlis Perbandaran Klang (MPK) telah menjalankan Ops Patuh ke atas kilang di Klang Utara termasuk melibatkan kawasan berkenaan.

” Sebanyak 92 kilang telah dijalankan pemerlksaan, 22 kilang telah dikmpaun, lapan kilang diarahkan tutup,” katanya menerusi kenyataan pada Sabtu.

Katanya, jumlah keseluruhan kmp4un dikeluarkan sebanyak RM303,5OO.

” KsaIahan yang dilakukan di bawah Sksyn 18(1)(f) Akt4 Pencg4han dan Pngwalan Pnyaklt Berjngklt 1988 (Akt4 342).

” Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan ketidakpatuhan Printah Kwalan Pergrakan Diperktatkan (PKPD) boleh salurkan kepada pihak brkuasa atau terus menghbungi Bilik Gerakan IPD Klang Utara di talian 03-3290 2222,” katanya.

Sumber:hmetr0 dan sinarharian

Via limauais

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini