Seorang Prof̷esor Men̷ambah Satu Teling̷a Di Lenganya, Ikuti Kis̷ah P̷elik Ini

seorang profesor bernama Stelarc di Universiti Curtin, Perth, Australia. Sama ada diilhamkan daripada filem fiksyen sains atau tidak, dia ‘mencantumkan’ telinga manusia ke lengannya.

“Orang ramai mempunyai reaksi yang bercampur-campur. Ada yang bingung dan ingin tahu. Tetapi anda tidak terlalu mengharapkan orang memahami komponen seni ini,” kata Stelarc, seperti dilansir ABC News, Khamis (11/08/2015).

Dia pertama kali mencipta idea ‘gila’ ini pada tahun 1996, tetapi memerlukan sedekad lagi untuk mencari pasukan perubatan yang bersedia untuk merealisasikannya. Pasukan perubatan telah direkrut dari seluruh dunia untuk memasukkan “rangka” di bawah kulitnya.

Dalam tempoh enam bulan, tisu dan saluran darah telah berkembang di sekeliling struktur rangka ini.

“Telinga ini kini menjadi sebahagian daripada lengan saya. Telinga ini ‘melekat’ pada lengan saya dan ia mempunyai bekalan darah sendiri,” tambahnya.

Langkah seterusnya ialah menjadikan telinga lebih tiga dimensi, dengan mengangkatnya sedikit dari lengan dan mengembangkan cuping telinga daripada sel stem. Dari situ, mikrofon yang sangat kecil yang boleh menyambung ke Internet secara wayarles akan disertakan.

“Telinga ini bukan untuk saya. Saya mempunyai dua telinga yang bagus untuk mendengar. Telinga ini adalah peranti mendengar jauh untuk orang di tempat lain,” kata Sterlac.

Menurutnya, telinga ini boleh mendengar perbualan, mendengar konsert, di mana saya berada, di mana sahaja anda berada. Orang ramai boleh mengesan di mana telinga ini berada dengan bantuan Sistem Kedudukan Global (GPS).

Stelarc, yang merupakan ketua Makmal Anatomi Alternatif di Universiti Curtin, berkata projek itu adalah tanda sesuatu yang akan datang.
“Jika saya tidak berada di kawasan yang mempunyai sambungan hotspot Wi-Fi, atau jika saya mematikan modem di rumah saya, maka mungkin saya akan pergi ke luar talian. Tetapi idea sebenar adalah untuk cuba memastikan telinga saya dalam talian semua masa,” tutup Sterlac.

Mikrofon telah diuji dan hasilnya positif. Tetapi malangnya, mikrofon itu terpaksa ditanggalkan dahulu kerana jangkitan.

Sumber:Creepy_Id

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini