Isu Temb0k Pagar Masjid Dic0nteng Cat Merah, P0lis Jalankan Siasatan

Pihak polis Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh kini giat menjalankan siasatan berhubung dengan isu temb0k pagar masjid di Taman SPPK, Pasir Puteh di sini yang dic0nteng dengan semburan cat (spray) warna merah, berlaku pada awal pagi, semalam, memetik lap0ran Astr0 Awani.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Yahaya Hassan dalam satu kenyataan berkata, pihaknya menerima lap0ran mengenai kejadian tersebut selepas saIah seorang Ahli Jawatankuasa masjid yang berusia 60 tahun, membuat lap0ran polis berhubung dengan kes ini pada sekitar jam 9.07 pagi, semalam.

“Berdasarkan lap0ran yang diterima, kejadian tersebut berlaku sekitar jam 5.15 pagi semasa pengadu dan isterinya tiba di masjid dan mereka mendapati terdapat tulisan ‘jangan buka bunyi terlalu kuat’.

“Tulisan tersebut disembur menggunakan cat merah pada temb0k pintu masuk utama masjid tersebut.

“Tiada individu lain di sekitar kawasan masjid tersebut kecuali pengadu dan isteri,” kata Yahaya Hassan ketika dihubungi wartawan Bernama seperti dilap0rkan Astr0 Awani.

Dalam pada itu, Yahaya juga menjelaskan bahawa pengadu yang juga muazin (bilal) di masjid berkenaan akan memasang alunan bacaan ayat suci al-Quran lebih kurang 10 minit sebelum beliau melaungkan azan waktu solat subuh, setiap hari.

Setakat ini, individu yang menc0nteng temb0k dengan ayat yang berbaur amaran supaya pihak masjid memperlahankan bunyi pembesar suara di masjid masih lagi kekal misteri.

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 295 Kanun Kesksaan atas kesaIahan mencemarkan tempat ibadat yang boleh dikenakan huk0man maksimum dua tahun penjara serta denda atau kedua-duanya sekali.

Sumber: The V0cket Via MV

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2 korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini