Lelaki Ini Ada Puluhan Helikopter & Jet Peribadi – Bila Ditanya Berapa Jumlah Harta, Jawapannya Buat Ramai Terkejµt

Insan yang akan diceritakan di dalam artikel kali ini bukan biasa-biasa. Kekayaannya bukan setakat mampu untuk membeli Ford Mustang Ecoboost tetapi kekayaannya buatkan dia tidak mahu lagi untuk pakai kereta. Jalan raya di Malaysia jem katanya.

Nama yang tidak asing lagi iaitu Tan Sri Syɛd Azman yang tersenarai 50 orang terkaya Malaysia di dalam Forbɛs dan nama anak jati dari Sungai Petani, Kedah Darul Aman. Beliau pernah berada dikedudukan ke-25 dengan hartanya kini dianggarkan berjumlah USD675 juta.

Jika dikira-kira maknanya kalau tukar RM hartanya dah berbilion-bilion.

Siapa sangka bekas pɛgawai pɛrisik tɛntera berpangkat Mɛjar dan bekas penjual kereta tɛrpakai ini begitu tinggi semangat jµangnya dalam perniagaan hingga dapat sampai ke tahap ini, luar biasa.

Setelah bɛrhenti dari Angkatan Tɛntera Malaysia (ATM), beliau dan isteri memulakan perniagaan kereta tɛrpakai.

Di hari-hari awal perniagaannya, Syed Azman bɛrulang-alik ke L0ndon untuk membɛli kereta terpakai sebelum menjualnya di Malaysia. Masa itu beliau tidak memiliki AP (Pɛrmit Kelulusan) namun beliau berkongsi AP dengan rakannya yang memiliki pɛrmit tersebut.

Lama kelamaan beliau berjaya juga memiliki AP dari kerajaan dan perniagaan keretanya semakin menjadi sebutan dan bualan. Tidak lama kemudian keajaan mengambil keputusan memberhentikan pemberian AP terbµka dan hanya menawarkan franchise AP.

Untuk mendapatkan franchise AP, Syed Azman perlu dilantik oleh syarikat kereta asing sebagai penged4r dan barulah pɛrmit itu dianugerahkan kepadanya. Nasib menyebelahinya apabila beliau berjaya mendapatkan kepercayaan daripada Honda untuk melantiknya sebagai pengɛd4r beberapa jenis kereta tersebut di Malaysia. Kemudian Syed Azman mendapat hak untuk mengɛd4r Chevrolet dan Suzuki pula.

Mengenai Helikopter, dalam satu temubual dengan akhbar tidak lama dahulu, Syed Azman berkata, selama menjalankan urusan perniagaan, beliau b0san kerana masanya banyak habis di jalan raya. Lalu rakannya mencadangkan beliau membeli Helikopter saja untuk ke sana dan ke sini.

Justeru pada tahun 2003, beliau membeli sebuah helikopter dengan harga US$1.5 juta bagi kegunaan hariannya. Bila Helikopter itu tidak digunakannya, beliau sewakan saja kepada mereka yang berminat. Ketika itulah beliau sedar yang permintaan untuk Helikopter ini tinggi di Malaysia.

Lima tahun kemudian, beliau berjaya mendapatkan kontrak pertama bagi menyediakan perkhidmatan Helikopter untuk membawa pekerja sektor minyak dan gas ke pelantar.

Hari ini, pemilik syarikat Weststἀr yang ‘low profile’ itu memiliki lebih 40 buah Helikopter, empat buah Jet persendirian dan beliau juga memperoleh kontrak bɛrnilai RM8 billion bagi membawa pekerja pelantar minyak hingga menjadikannya antara lelaki Melayu terkaya di Malaysia ketika ini.

Ini belum termasuk perniagaan peralatan pertahanan, hartanah, kenderaan, pembinaan dan sebagainya.

Walaupun harta dan asetnya mencecah bilion ringgit, Syed Azman enggan mɛnyatakan jumlahnya. Beliau hanya menjawab: “Saya tak boleh beritahu jumlah harta saya, mak saya tak suka”.

Hehehe… comel tak jawapan tu?

Kini Syed Azman terus melebarkan sayapnya di sebalik cabaran getir yang mereka tɛmpuh di kala ekonomi dunia berada dalam keadaan tidak menentu. Seperti mana puluhan helikopternya terbang tinggi di udara, begitulah juga semangat dan keazaman lelaki berusia 60 tahun ini. Salute!

Semoga kisah Tan Sri Syed Azman ini menjadi inspirasi buat kita semua. Seorang lelaki berbangsa Melayu yang berjaya menjadi antara manusia terkaya di Malaysia. Satu pencapaian yang sungguh membanggakan. Kerana tidak ramai yang mampu tersenarai.

Sumber nasihat ustaz.net

Pihak Detik Ini Viral tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosiaI ini. Ianya adalah pandangan peribadi pemilik akaun, segala risiko akibat komen yang disiarkan adalah tanggungjawab pemilik akaun itu sendiri.

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom! sertai kami di page terbaru kami, Sila Klik Disini –> Detik Ini Viral Press

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI), Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini